Když je bílků víc než žloutků aneb aprílová hádanka pro nechytré

1. dubna 2012 v 12:38 | Katka |  Dobrou chuť!
Podařilo se mi vyvést MANŽELA!! aprílem. Do postele jsem mu oznámila, že tu má kolegu, s kterým se domlouvali, že půjdou dobývat doubky k přesazování. Vůbec mu nebylo divné, že se nedomlouvali. Jednak dotyčný kolega JE takový, jednak se manžel v zájmu pohodlí (možná rád) nechává mnou navigovat. Dcera na další pokus o apríl sice zareagovala, ale její reakce trvala asi dvě minuty a pak na to přišla a dál se nevzrušovala. Mladý (pružný) mozekMrkající

Kdy je bílků víc než žloutků? No přece tehdy, když se žloutky spotřebují a bílky zbudou.
Blbý vtip, ale svůj důvtip už jsem vyčerpala na aprílové hrátky.

Celý tento článek by se měl jmenovat krupicové flameri. A je to další z receptů ze "školy paní a dívek", tedy od babičky.
Tento dezert milují muži (můj táta) a děti. Já ho mám ráda proto, že při něm spotřebuji ty bílky co zbyly.

V 1 l mléka uvaříme kaši ze 120 g hrubé krupice (může být i dětská krupička) a 120 g cukru. Do horkého zamícháme snih ze 3 bílků. Nalijeme do studenou vodou vypláchnuté formy a necháme vychladit. Poté vyklopíme, porce zdobíme podle chuti - grankem, marmeládou, kompotem nebo čerstvým ovocem. Lze dělat i v kakaové variantě.


Bílků dávám tolik, kolik mám a kolik hmota pojme. Dnes jich bylo nějak moc, už se ani do kaše ani do formy nevešly, tak jsem zbylý sníh dala do sekané. Ta to taky nemohla pojmout, musela jsem přidat strouhanku a měla jsem obavy, že to bude samé těsto. Ale šlo to. Sekanou jsem poprvé zkoušela jako "jídlo z jednoho hrnce", tedy:

Sekaná na zelí
na dno pekáče rozprostřít kysané zelí, na něj na kostičky nakrájenou slaninu (nemusí být), na to šišku syrové sekané, okolo plátky syrových brambor. Kořenit podle chuti. Upéct pod pokličkou, poté odkrýt a nechat zezlátnout.


Asi žádný objev, ale jednoduché, dobré.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 1. dubna 2012 v 18:39 | Reagovat

Samá dobrotka! Flameri jsem ještě nejedla, podle tvého receptu příprava nevypadá složitě. A ta sekaná na zelí a obložená brambůrky musí být výborná. Mám ráda tyhle jídla, kdy se všechno peče dohromady, dělávám takhle kuře nebo králíka.

2 Katka Katka | 1. dubna 2012 v 18:55 | Reagovat

[1]: Ano, vůbec nic na tom není. Kuře na zelí taky dělám. Kamarád, který mi tu sekanou doporučoval, varoval, že je to silně nadýmavé. Měl pravdu. A to nám zbylo ještě na zítřejší oběd:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama