Babiččiny polenské mrkvánky

15. května 2012 v 20:49 | Katka |  Dobrou chuť!
V Polné u Jihlavy, tedy na Vysočině, odkud pocházím, bývá mrkvová pouť, na kterou se pečou mrkvánky. Tehdy jsou domy ozdobeny svazky mrkve svázanými stužkou zavěšenými na vchodových dveřích nebo na vratech do dvora.

Mrkvánky jsou zvláštní, ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by je znal. Když jsem byla malá, neměla jsem je ráda. Jako vdaná jsem je pekla z nostalgie asi dvakrát a už jsem změnila názor. Jsou neobvyklé, ale moc dobré. Náplň je udrží vláčné a svěží.
Teď mi voní, právě vyndané z trouby a manžel už by je chtěl jíst, ale jsou ještě moc horké. Tak na spálení huby.

Napekla jsem je hlavně do DSJ, kam jdu zítra za klienty na ergoterapii. Poprvé jsem tam přinesla obyčejnou ořechovou bábovku a měla velký úspěch, což kuchařku potěší Usmívající se Klienti mají samozřejmě veškeré zaopatření, ale domácí buchty jim nikdo neupeče. A tak, pokud to jde, peču na každou středu. Minule jsme si povídali, jak kdo co dělá, jak maminky, babičky, co komu chutná a tak jsem slíbila ty mrkvánky.

Zde je recept:


Na pohled vypadají jako normální buchty. Jak tak koukám na ten recept, já je dělám trochu jinak. Ne bochánky, ale normální buchty a to maštění nakonec mi taky odpadlo. Mastné je to i tak až až.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zuzana zuzana | 15. května 2012 v 22:03 | Reagovat

Díky za nápad - možná, že to někdy zkusím. Tchán vždycky vyprávěl, že jeho maminka pekla zeláky - buchty plněné zelím, ale to jsem nikdy nezkoušela. Zase pečeme drobné buchtičky plněné mákem, které se pak napaří, namočí v sirobu s rozpuštěným máslem a obalí ve strouhaném perníku. Teď peču třeba na Vánoce klidně i víc jak 400 kusů a jen se po nich zapráší. Nejpracnější je uvařit sirob (to dělá manžel), ale už se dá na trzích i koupit. A takové tenké placky se sirobem....už jsme je dlouho neměli. Pečou se přímo na kamnech (a ty už nemáme) - ale už jsem to vychytala - mám pánev z titanzinku a na ní jsou také moc dobré.

2 Katka Katka | 15. května 2012 v 22:57 | Reagovat

Ta to taky neznám, ale určitě by mi to chutnalo a hlavně naší Šárce neb miluje mák. Ani sirob jsme nikdy nevařili. Vypadá to ale hodně pracné.

3 Jarka Jarka | Web | 16. května 2012 v 8:37 | Reagovat

O mrkvánkách, slyším poprvé. Už jsem pekla mrkvovou bábovku, ale tam se mrkev přidává do litého těsta, mrkev jako nádivku do kynutého, jsem ještě nezkoušela. Musí to být moc dobré, ale když si představím, že bych měla jemně nastrouhat 1,5kg i více mrkve, vítězí nad mou chutí, lenóra. :-))

4 Katka Katka | 16. května 2012 v 8:52 | Reagovat

[3]: To je přehnané množství. Já jsem to dělala z 2/3 dávky a na to stačí tak 600 g mrkve.

5 signoraa signoraa | Web | 16. května 2012 v 12:14 | Reagovat

Při názvu mrkvánky jsem si vzpoměla na moje oblíbené vánoční cukroví, které se u nás v rodině peče. Recept jsem převzala od své babičky, která pocházela z Mělníka. Jsou na www.signoraa.blog.cz/1012/vanocni-peceni
Tyto kynuté určitě vyzkouším, mrkev máme všichni moc rádi. :-)

6 Alis Alis | Web | 16. května 2012 v 12:22 | Reagovat

Ahoj Katy, mrkvance dobře znám!! Na mrkvancovou pouť jsem se jako děti  těšily celé prázdniny!!

7 Naďa Naďa | Web | 16. května 2012 v 14:27 | Reagovat

Hodně zajímavé, určitě to bude dobré, ale taky bych určitě dala míň cukru.

8 elephanta elephanta | Web | 22. června 2015 v 5:10 | Reagovat

chomutov pujcky na md :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama