Haše není kaše

28. května 2012 v 21:14 | Katka |  Dobrou chuť!
Také (skoro) každý den vaříte? Pokud ano a nejste anděl, určitě si někdy zoufáte nad tím CO, proboha, uvařit? Já si za to můžu sama. Máme možnost brát obědy z vývařovny. Mnohokrát už jsme začali a stejně tolikrát jsme skončili. A nebylo to jen kvůli manželovi, pro kterého je to jako za trest. Mně taky po otevření jídláků a zavětření podivných pachů přechází chuť. Pak to vždycky dopadá tak, že se ze dvou obědů najíme tři + 10 slepic + 1 kohout. Samozřejmě pak máme hlad i chuť a tak se vaří k večeři a vyjde to vlastně nastejno.

Tentokrát se mi připomněl název pokrmu, který jsme kdysi mívali ve školní jídelně - MASOVÁ HAŠE (nebo snad masovÉ hašÉ?).
Pátrala jsem v paměti i na netu a spáchala z toho vlastní variaci.
Na netu pokrm připravují ze zbytků vařeného nebo pečeného masa, vepřového nebo hovězího či směsi.

Moje varianta:
750 g mletého míchaného masa jsem uvařila, poté scedila (z vývaru výborná polévka, čili za jedny peníze polévka i hlavní jídlo)
Na pánvi jsem dozlatova usmažila krájenou cibuli, přidala rohlík rozmočený v mléce, trošku podlila a míchala, aby se rohlík úplně rozmíchal.
Do tohoto základu jsem vmíchala uvařené mleté maso, okořenila sladkou paprikou, pepřem, majoránkou a česnekem. Chvíli jsem vše podusila a pak do toho rozklepla 3 vajíčka a nechala srazit.
Zítra k tomu uvařím brambory, ozdobím rajčátky či jinou zeleninou a dobrou chuť!

Nevypadá to zrovna vábně, na talíři to bude lepší, ale dobré to je. Něco jako mozeček.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 29. května 2012 v 9:08 | Reagovat

Jojo, taky vařím každý den a nápady už mi dávno došly, zdá se mi, že vařím pořád dokola to samé a když k tomu přidám, že mě vaření nebaví, je to docela opruz. Když se zeptám manžela, co by si dal, řekne, že je mu to jedno, ale včera navrhl segedínský guláš, takže je dnešek jasný a navařím ho kotel, aby byl aspoň na dva dny. :-P Haši jsem dělala snad jen jednou a už nevím jak, takže díky za recept, láká mě i ta, báječně vypadající, polévka.

2 Katka Katka | 29. května 2012 v 15:07 | Reagovat

[1]:Mám to stejně: "co vařit?" "To je jedno..." Nevím, jestli je dobře, že jí všechno nebo špatně, že neporadí. Spíš to první.

3 Alis Alis | Web | 29. května 2012 v 15:34 | Reagovat

Ahoj Katy, s otázkou " co budu zase vařit?" se také denně potýkám:). Jsem ráda za každou inspiraci. A někdy to u nás jistí i obyčejné párky s bramborovou kaší:)

4 Katka Katka | 29. května 2012 v 16:21 | Reagovat

[3]:No vidíš! To je inspirace! V takové nouzi jsem dělávala obalovaný salám nebo luncheon meat. Ale manžel to moc rád nemá:( Alis, kolik jedlíků ty sytíš?

5 Zuzina Zuzina | 29. května 2012 v 18:14 | Reagovat

S hašé bych doma neuspěla - i když chlapi snědí skoro všechno....Mleté maso bych zpracovala jinak  - syn jednou dělal zapečené "lazaně" - vařil si na ně i bešamel...a bylo to dobré. Jeden kolega mi dal recept - osmahl mleté maso, smíchal s uvařenými těstovinami a zapekl jako šunkafleky - je to dobré. Máme docela rádi i plněné žampiony nebo upečené kuličky do rajské omáčky. Také stále vymýšlím co uvařit...moje babička si psala jídelníček na celý měsíc a podle toho pak nakupovala...ale to už byla v důchodu a já občas "hledám" inspiraci v obchodě, co mi padne do oka.... I když se občas stane, že si řeknou, na co mají chuť. Už jsem psala, že dokáže uvařit syn i manžel - v týdnu a pak ještě v sobotu jsme měli grilované špízy - jednou i se žampiony a zkusil i olivy a je to dobré....ještě, že jsem se najedla, když jsem přijela z práce :-) jinak bych dostala hlad :-)

6 Katka Katka | 29. května 2012 v 19:57 | Reagovat

[5]:Hlad sice nemám, ale sliny se mi stejně sbíhají. Lasagne dělá dcera docela často a na různé způsoby - s rajčaty nebo se špenátem. Plněné žampiony bych si dala, ale neumím si představit, že bych se s ními nimrala. Jídelníček jsem kdysi nutila psát holky, abych měla usnadněnou práci, ale nějak z toho sešlo. Určitě je to dobrá věc.

7 danielinama danielinama | Web | 30. května 2012 v 7:57 | Reagovat

Já abych se přiznala, taky haše moc nemusím. Těstoviny zapékám s mletým masem a podušenými rajčaty (případně lze použít i ta z konzervy)
Co uvařit řeším taky neustále, dřív jsem vařila každý den, pak jsem to prodlužovala....teď už vařím jen tak 4x týdně, ale stejně mnohdy hledám inspiraci až přímo v obchodě.

8 Zuzina Zuzina | 30. května 2012 v 20:23 | Reagovat

Já také hodně využívám momentální nápad...ale občas se mi stane, že uvařím, manžel přijde a řekne mi, že má chuť na něco jiného - třeba chleba s něčím z ledničky - to už s léty neřeším...a když se mi nechce, tak je klidně i ten chleba...a když je manžel déle v práci, dostávají svačiny...tak to si nemusím hlavu s večeří lámat vůbec. Nejhorší je, co vařit o víkendu a pokud mám naplánovanou práci na zahradě, tak aby práce u sporáku zabrala co nejméně času.

9 MirekČ MirekČ | Web | 18. července 2012 v 7:21 | Reagovat

Haši z vařeného hovězího masa (vlastně "odpad" z hovězího vývaru - polévky) dělala mamka. K tomu vařené brambory. Celkem jsem to měl rád.
Ten nápad uvařit sekané maso ve vodě mi přijde geniální a navíc ten namočený rohlík. Určitě vyzkouším!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama