Před bezem klekni!

2. června 2012 v 10:40 | Katka |  Dobrou chuť!
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" říká staré přísloví.

Dnes jsme měli k snídani kosmatici.


Pro neznalé - je to jedno z mnoha využití bezu černého, který právě kvete. Květensví namočené v těstíčku z vajec, hladké mouky, mléka a soli se smaží na oleji. Prakticky to provádím tak, že květenství chytnu za stopku, vymáchám v těstíčku (kterého mám vždycky málo a musím průběžně přidělávat), vložím na pánev, nůžkama ustřihnu stopky.... A tahle jednou za rok dělaná dobrota spolu s tipem Alis na bezovou marmeládu mě inspirovala, abych si o bezu početla. Věděla jsem, že má mnohostranné využití, ale že je toho tolik, to mě přece jenom překvapilo.

NEJPRVE POZOR! Celá rostlina je za čerstva mírně jedovatá. Tepelná úprava či sušení jed neutralizuje.


Tak tedy od jara do podzimu.

KVĚTY:
- sušené se odedávna používají v léčitelství. Odvar je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel.
- smažené jako kosmatice
- marmeláda
- šťáva
- víno
- med

VÝHONKY A LISTY:
- výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů,
- mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.
- práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

PLODY (bobule):
- šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.
- dnes se využívá jako potravinářské barvivo. Pro tyto účely se plody vykupují a bez se pěstuje i ve velkém v sadech.
- pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí
- výroba likérů


DŘEVO:
- je významnou surovinou pro výrobu tradičních hudebních nástrojů - fujar na Slovensku a i na výrobu různých píšťalek. V neposlední řadě se ukazuje být dřevo bezu černého v našich končinách vhodné na výrobu hudebního nástroje didgeridoo.


To tedy koukám. Moje zkušenost dosud byla taková, že při sbírání květů jsem zjistila, že jsem alergická na bezový pyl, kýchám, slzím, otékám, takže opatrně. Bezový sirup dělám, když se mi chce a chutná nám. V obchodě se tentýž prodává za dost velké peníze. Likér jsem v odstupu 10 let dělala 2x. Poprvé nám tak chutnal, až jsme se z něho někteří opili a po...i. Po 10 letech jsem usoudila, že už jsou tyto zážitky vstřebané a dala jsem si tu práci znovu. Opak byl pravdou. Ačkoliv byl dobrý, pít jsme ho nemohli. Pár let čekal ve sklepě a pak skončil špatně. Vylili jsme ho.

Letos chci zkusit tu marmeládu. Té se určitě nepřejíme. Didgeridoo nejspíš vyrábět nebudu :)

A ještě pár "magických a mystických léty vyzkoušených rad":

- Pokud jej budete pěstovat ve své zahradě, bude vám sloužit jako ochrana veškerého majetku.
- Další důležitou vlastností bezových listů, květů a plodů - bezinek, je, že se dají využít třeba i ke zlomení zlých kouzel.
- Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé 1 rostlinku svatebním darem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Květa Květa | Web | 3. června 2012 v 0:01 | Reagovat

Jo jo, kozičky - tak se tomu říká u nás na Hané. Kdysi jsem je také sbírala a sušila na šňůře na půdě, kde stejně zůstaly, aniž bych je později využila. Jsou také výborné se sušeným lipovým květem - čaj na pocení atd, jak jsi psala.
Včera jsem uvařila výborný medík ze smrkových výhonků. Na sběr už bylo skoro pozdě, ale ještě se mi podařil. Mažu si s ním chleba s máslem, nebo také přidávám do bylinkového čaje, je velice lahodný....

2 danielinama danielinama | Web | 3. června 2012 v 11:28 | Reagovat

Smažený bez jsem jedla a je to moc dobré. Bezový sirup taky občas dostanu, ale ono je to ve městě s bezem docela těžké.

3 Amelie Amelie | Web | 3. června 2012 v 19:22 | Reagovat

Kosmatice dělávala manžela babička...jeje, to už je let..chutnalo?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama