Čas rajčat - zralých

26. července 2012 v 20:14 | Katka |  Dobrou chuť!
Mít tak smysl pro pořádek. Být precizní. Pamatovat si.
To bych pak každoročně věděla, jaká odrůda rajčat se mi loni tak osvědčila a jaká naopak vůbec ne...
Já si nic nepamatuju a co je ještě horší, ani si nic nepíšu, abych vyrovnala svůj nedostatek.
Takže je to každý rok sázka do loterie, jak moje pěstební činnost dopadne.

Letos jsem to trefila. Mám jakousi odrůdu, která dává rajčata veliká, samozřejmě dobrá a zvláštní je, že i v konzumní zralosti jsou okolo stopky sytě zelená.
Což je prý dobře, říkala dcera. Právě proto jsou prý tak dobrá. Rajčata se prý tak dlouho šlechtila na to, aby byla jednolitě červená, až přišla o svoji typickou chuť. To prý je jakási daň za to, že jsou na pohled dokonale jednotně zbarvená.

No, dost řečí. Když už se rajčata urodila, co s nimi?
Je mnoho možností. Od konzumace za syrova, ať už samotná nebo v různých salátech, přes rajčatovou polévku, omáčku, lečo, rajčata plněná syrová či zapečená, rajčata proložená mozzarelou, posypaná bazalkou a zakápnutá olivovým olejem, až ke zpracování na domácí kečup, či mražený základ připravený na zimu.

To, na co se těšíváme s dcerou, se nazývá "oreganová dobrota."

Na 3 lžicích olivového oleje 1 minutu jemně orestujeme 3 rozdrcené stroužky česneku.
Přidáme špetku chilli, špetku třtinového cukru a nadrobno pokrájená rajčata.
Vaříme 25 minut, aby omáčka zhoustla, osolíme, opepříme, přidáme sekané čerstvé oregano.
Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem, na něj nalijeme omáčku, posypeme balkánským sýrem, 20 minut zapékáme.
Podáváme s bagetou.

Moc dobré je to i vystydlé, ale většinou si pálíme pusy. Dobrota je v podání Šárky ostrá a nemůžeme vydržet, než to zchladne, takže i pořádně horká.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 26. července 2012 v 23:38 | Reagovat

Tak to já bych měl raději nehezké, ale typickou chuť. :D

2 Daniela Daniela | Web | 27. července 2012 v 7:16 | Reagovat

Je to asi len týždeň, čo som môjmu staršiemu synovi rozprávala o tom, ako si pamätám na chuť masla z môjho detstva, na rajčiny, papriky a mnoho iných potravín, ktoré dnes majú úplne inú chuť, či lepšie povedané, nemajú žiadnu.  Kým nám ešte občas poslala papriky a rajčiny svokra, tak sme jedli občas aj chutnú zeleninu, no teraz kupujem v obchodných reťazcoch a tam vieme, čo predávajú. Náš blízky trh obchádzam oblúkom odvtedy, čo som párkrát videla tam predávajúcich trhovcov nakupovať vo veľkom zeleninu a ovocie v neďalekom Lidli a nakúpený tovar potom predávať na trhu za podstatne vyššie ceny.

3 danielinama danielinama | Web | 27. července 2012 v 7:37 | Reagovat

Ona ta barva jistě člověka zaskočí, přece jen z obchodů jsme zvyklí, že zelená rovná se nezralá, ale taky si myslím, že důležitější je chuť :-) Recept vypadá opravdu výborně, musí to být dobré.

4 Katka Katka | 27. července 2012 v 7:45 | Reagovat

[2]: S těmi chutěmi máš naprostou pravdu a se zbožím, které se prodává na tržnicích, bohužel taky. A to by si člověk myslel, když jste v tak úrodném kraji....darmo mluvit. Dnes raději dovezou sr....y ze zahraničí než by nechali vydělat "domorodcům." Co jsme si zvolili (tedy co nám zvolili), to máme.

5 Jarka Jarka | Web | 27. července 2012 v 8:26 | Reagovat

Rajčata jsem se naučila jíst až v dospělém věku a naučil mě to manžel. Zprvu jsem si je musela nakrájet malinko osolit, opepřit a ještě zajídat karajícem chleba namazaným máslem. Časem, jsem si ale na jejich chuť zvykla a začala je mít ráda. Ovšem kde je ta doba, chutných a šťavnatých rajčat, zvláště ta, co se prodávají v zimě, mají chuť polysterenu.

6 Katka Katka | 27. července 2012 v 8:47 | Reagovat

[5]::) stejně to má můj mažel.  Jeho mamka říkala "rajčata, fuj," tak ho to naučila. Dnes už ale polénku i omáčku i salát jí bez problémů, ale zakousnout se do rajčete jen tak, to by nezvládl.

7 helena-b helena-b | Web | 27. července 2012 v 12:46 | Reagovat

U nás jsou rajčata zatím ve stavu zeleném, přesto, že je pěstujeme pouze ve skleníku. Mám je moc ráda od dětství, třeba chleba s máslem a na něm posolená kolečka rajčat, mňam. Jinak je kupuji celý rok a teď už se moc těším na tu jejich pravou chuť. Vzpomněla jsem si na nebožtíka švagra, který měl vždycky po ruce velké množství umělého hnojiva. Jednou to opravdu přepískl a odjel na dovolenou s tím, že jeho rajčata můžeme konzumovat v jakémkoliv množství. Zkonzumovali jsme pouze maličkou část jednoho. Ta rajčata byla silně cítit NPK! Ale byla nádherná!! Jo a ten tvůj recept určitě vyzkouším.

8 Katka Katka | 27. července 2012 v 22:36 | Reagovat

[7]: Takhle přehnojená rajčata jsem nejedla. A doufám, že ani nebudu. My máme to bohatství, že můžeme hnojit koňským hnojem a slepičincema co hrdlo ráčí. Ani hnojem, ani slepičincema naše rajčata nesmrdí :)

9 signoraa signoraa | Web | 28. července 2012 v 1:17 | Reagovat

Mě ještě nezrají, ale pokud je nepostihne plíseň, tak jako loni, bude úroda velká. Mám pár osvědčených druhů, která si pěstuji ze semínek a to Sláva Porýní, Stupické ranné a protože jsem "švihlá Itálií" pěstuji také odrůdu Marzano. Původně jsem si vozila rajčata z dovolené a nechávala je přezrát, abych měla semínka na příští rok.
Přebytky rajčat dávám do pytlíků do mrazáku a pak je používám k vaření. Chut' zůstává dobrá a navíc jdou báječně loupat. :-)

10 jaaquarius jaaquarius | 28. července 2012 v 6:15 | Reagovat

[9]: S plísní je to zajímavé. Loni jsem měla listy ve skleníku chlupaté jako kožich, olámala jsem je, ale už to nebylo ono. Letos mám rajčata jako stromy a zdravá. Přitom ve skleníku jsou podmínky stejné. Asi je ta odrůda opravdu odolnější.
Pomalu každý rok se obejvují nové F1 odrůdy a ty dvě odrůdy, které máš ráda jsou přitom hrozně staré a jak píšeš, stále dobré.

11 Hobista Hobista | Web | 25. června 2013 v 13:46 | Reagovat

Není nad doma vypěstovaná rajčata. Chuť a vůně proti těm pultovým nejde srovnat. A když už nemám zahrádku, tak pěstuji rajčata na balkoně: http://nase-hobby.cz/rajcata-na-balkone-proc-ne/

12 Ibad Ibad | Web | 17. června 2015 v 19:38 | Reagovat

Myslím, že je to falešnou cestu. A z něj je třeba minimalizovat. :-(

13 Zahrádkář Zahrádkář | Web | 4. srpna 2015 v 13:23 | Reagovat

Nám se skvěle daří keříčkovým rajčatům na balkóně. Pěstujeme je místo petunií v truhlících a každé ráno si natrháme čerstvé a zralé k snídani s kváskovým chlebem. Je to navíc i úsporné, nemusíme kupovat chemickou zeleninou v hypermarketu, když máme svoji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama