Je libo kvasnicovou?

18. července 2012 v 21:12 | Katka |  Dobrou chuť!
Myslím tím pomazánku.

Zdá se mi, že se na pomazánky trochu zapomíná. Soudě podle mé dcery a podle toho, co vidím v nákupních košících...samé salámy, paštiky, konzervy... Když procházím supermarkety já, často si říkám, na co je tu tolik zboží. Troufám si říct, že já nevyužiji ani 10% nabídky, kupuji spíš suroviny než hotové výrobky. Zdá se mi, že to, co je snadné ke konzumaci, se často nedá jíst (dříve i taková paštika Májka nebo Krůtí maso s vejci....byly mnohem chutnější), zvlášť, když si člověk nasadí příslušné dioptrie a přečte si složení.

Domácí pomazánky jsou, alespoň pro mě, chutné a poměrně levné. Za pár korun se namaže krajíců pro celou rodinu a je-li něco na zahrádce, trochu se to ozdobí a je vystaráno.

Dnes přišla u nás na řadu kvasnicová pomazánka. Ačkoliv nadělá při přípravě smradu po celém domě, výsledek je moc dobrý.
A její účinky na pleť a na nervy?
Zaručené:)

Recept na ni jsem nevyčetla, ale dopídila jsem se k němu mým oblíbeným systémem pokus - omyl.

Já jsem tedy:
osmahla cibulku do růžova (dávám trochu oleje a později ještě kousek másla)
dnes jsem spolu s ní orestovala i nadrobno pokrájený kozí roh neb mi tu zbýval
přidala rozdrobené droždí (2 kostičky)
nechala zezlátnout
přidala asi 2 lžíce strouhanky, spojila
zalila trochou mléka a míchala a míchala, až se vše spojilo dohladka
zalila čtyřmi rozkvedlanými vejci a zase míchala a míchala
nechala vystydnout, namazala na rozkrojené kaiserky, ozdobila rajčaty a petrželkou..
...a - Dobrou cuť!


Jak je to u vás doma? Smrdí vám kvasnicová nebo chutná?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 danielinama danielinama | Web | 18. července 2012 v 21:34 | Reagovat

Tak kvasnicovou pomazánku, po pravdě řečeno, ráda nemám. A vlastně obecně kvasnice. I když si pamatuji sušené, jmenovalo se to Tebi (?), vím, že si ho někdo dával i na chleba a bylo dobré v miniaturním množství do polévky.
S pomazánkami máš pravdu, dělám je málo. Spíš kupuji pomazánkové máslo.

2 zuzina zuzina | 18. července 2012 v 22:08 | Reagovat

Pomazánku z kvasnic nedělám, máme rádi drožďovou polévku nebo kvasnicové knedlíčky.....Pomazánky mám ráda - sýrovou, rybí, mrkvovou, česnekovou, tvarohovou....no je jich hodně.....i když někdy si dát takhle čerstvé a ještě teplé škvarky.....to také není špatné...

3 Marie Marie | Web | 18. července 2012 v 22:09 | Reagovat

Katko, tak u nás by jsi uspěla. Drožďovou pomazánku máme všichni rádi. Tedy až na Honzíka, to je typický masožrout. Jak jídlo nevoní masem, tak ho nejí. Tedy, až na pár vyjímek. Velice oblíbená je u nás i polévka s drožďovými knedlíčky. Té se může naše Anička ujíst. ;-DD

4 Katka Katka | 18. července 2012 v 22:33 | Reagovat

[2]:[3]:  Jak se dělají knedlíčky z droždí?
Já dělám takové držďové drobení.

5 Zuzina Zuzina | 18. července 2012 v 22:39 | Reagovat

Jako játrové, jenom místo jater dávám kostku droždí (vejce, kousek másla, sůl, pepř, někdy bylinky, droždí, strouhanku, někdy trošku vody) - když je udělám řidší, tak je "proženu" cedníkem na noky...a když mám náladu, tak vytvaruji kuličky - jednu jako druhou.....Polévku dělám tak, že na oleji osmahnu zeleninu, přidám droždí - po chvíli krásné zavoní - zaliji vodou a pak zahustím rozkvedlaným vajíčkem -

6 Katka Katka | 18. července 2012 v 22:42 | Reagovat

[5]: Určitě je budu dělat.
CO most v HK? Nechceš mi fotky poslat?

7 Babeta Babeta | Web | 18. července 2012 v 22:57 | Reagovat

No jejej...! Taky ji máme mezi oblíbenými v receptáři. Vařím i drožďovou polévku. Taky už radši udělám domácí pomazánku, než bych koupila něco hotového. Zvlášť při dnešním složení potravin.. Všechno se nastavuje..paštiky, konzervy, saláty, jogurty...FUJ. Už kupuju jenom čistý bílý jogurt Klasik. Do něj doma přisypeme vločky, nebo ovoce ze zahrady, nebo dáme lžíci domácí marmelády.

8 Natty Natty | Web | 19. července 2012 v 6:05 | Reagovat

Katko, já tuto pomazánku nedělám, tak nemohu "vůni" hodnotit. Pěkný den.

9 Daniela Daniela | Web | 19. července 2012 v 7:44 | Reagovat

Kupované pomazánky a údenárske výrobky - salámy a šunky - v posledných rokoch skoro vôbec nejem, pretože mi to je všetko príšerne slané. Ale kvasnicovú pomazánku som jedla iba raz v živote. Bola veľmi chutná, ale smrdela od nej celá škola :-) Robili sme ju v niektorom z posledných ročníkov základnej školy v rámci predmetu starostlivosť o dieťa a rodinu, či ako sa to vtedy volalo.

10 VendyW VendyW | Web | 19. července 2012 v 8:19 | Reagovat

Pomazánku jsem nedělala, ale dělám knedlíčky do polevky, jenže je to čím dál tím horší, protože z toho kostkového droždí se to nechce rozpouštět do hladka ale tvoří to takovej nechutnej a divnej blevajs.....Myslela jse že vyfotím v Hradci nějakej most, když jsem tam v úterý vyla ale nakonec jsem za celou návštěvu udělala jen jednu jedinou fotku a to šneka :-)

11 Jarka Jarka | Web | 19. července 2012 v 8:34 | Reagovat

Namazané kaizerky vypadají lákavě a určitě bych i ochutnala, ale droždí mi opravdu moc nevoní a myslím, že na tuto "vůni" není zvyklý ani manžel, tak nevím, zda bych pochodila. :-))

12 Vendy Vendy | Web | 19. července 2012 v 9:40 | Reagovat

Kvasnicová pomazánka je vynikající. Smrdí vlastně jen při rozpouštění kvasnic, pak chytá vůni.
Moje mamka do ní přidávala asi lžíci plnotučné hořčice (je to pikantnější chuť) a krájela do ní sterilované okurky. Pomazánka byla chutnější.
Všem, kterým droždí "nevoní", bych chtěla vzkázat - zkuste se přes to přenést, výsledek vás překvapí.

13 Vendy Vendy | Web | 19. července 2012 v 9:41 | Reagovat

P.S. ty okurky krájela na nudličky, aby splynuly s pomazánkou - větší kusy už nejsou tak dobré.
Jo a ještě tam přidávala uzeninu, salám nebo klobásku.

14 MirekČ MirekČ | Web | 19. července 2012 v 10:14 | Reagovat

Smrdí a chutná. :-;

15 zuzina zuzina | 19. července 2012 v 11:56 | Reagovat

Tak jsem dnes do FN nakonec jela autem - fotky mohu udělat příští týden. Je také nová lávka přes Orlici - spojuje park a areál univerzity - v úterý si udělám výlet a zkusím fotky.

16 Alis Alis | Web | 19. července 2012 v 12:40 | Reagovat

Ahoj KAty, tak tuhle pomazánku dělám hodně podobně. Už jsem jí dlouho nedělala a ty jsi mi jí právě připomněla. Smrdí, ale chutná:)

17 Jarmila Jarmila | Web | 19. července 2012 v 14:20 | Reagovat

Kvasnicovou pomazánku jsem ještě nedělala. Dělávala jsem knedlíčky do polévky. Chvíle smradu, ale pak je to dobrota. :-D
Katko, přeji hezký den. :-)

18 Jitka Jitka | Web | 12. září 2012 v 15:28 | Reagovat

Kvasnicovou pomazánku mám ráda, ale nějak se na ni u nás zapomnělo. Budu to muset napravit.

19 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. října 2012 v 21:08 | Reagovat

Mňam, tu miluju! Čas od času ji doma dělám. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama