Rýže s anketou

24. října 2012 v 22:00 | Katka |  Dobrou chuť!
Nečekán, nepozván přistál v naší firemní poštovní schránce katalog Doma je doma.
Nejprve jsem ho chtěla hned vyhodit jako mnohé další, které nám přidělávají akorát práci s jejich likvidací, ale zvědavost mi nedala a přece jsem nahlédla.

Uvidím ještě, až přijde balík, ale zdá se mi, že tam je hodně šikovných věciček.

Tak například keramické pánve. Když jsem se o ně začala zajímat, byla mi předvedena "nějaká" za asi 8 stovek. Nechala jsem to uležet, vstřebat a mezi tím jsem koupila jinou za 450. A jsem s ní velmi, ale opravdu velmi spokojená. Jen bych ještě potřebovala malou pánvičku a lívanečník (na ten jsem zatím nenarazila). Zde v katalogu jsem si "v akci" objednala dvě - malou + velkou za 450 (velkou obdaruji dceru, malou si nechám). Chválit (doufám) budu, až uvidím a odzkouším.

Teď už si ani nepamatuju, na co dál se mám těšit. Zato si pamatuju, co jsem ze své objednávky vyškrtla. Ne, že bych si myslela, že je to nekvalitní, ale rozhodně vím, že když jsem to neměla dosud a nechybělo mi to, asi to nepotřebuju.

Šlo o předmět na vaření rýže. Je to jako ta cedítka - půlené síťované kouličky na čaj, ale velké, nerezové, děrované jako cedník na nudle, otvírací. Rýže z nich je asi sypká...Vypadá to moc hezky.


A tak se oklikou dostávám k rýži.
Máte vůbec rádi rýži? Nebo ji taky nazýváte stupidním označením čínská pomsta? A jakou přílohu preferujete? Máte-li chuť, vyjádřete se v anketě.

Já rýži ráda. Možná nejraději. Nemusí se kousat Usmívající se

Co se týká způsobu jejího vaření, je jich několik. Nebo hodně? Nevím.

Za svůj život jsem jich zkoušela v různých obdobích několik.

Nejdřív jsem připravovala rýži dušenou - známá zásada na 1 díl rýže 2 díly vody, dusit pod pokličkou, dokud se voda nevstřebá. Protože nejsem až tak precizní, díly jsem neměřila přesně, taky záleží na rozehřátí plotýnky a regulování její teploty...prostě jednou byla rýže nedovařená, jindy převařený slepený knedlík...

S pokrokem v kulinářských technologiích přišla na trh rýže ve varných sáčcích. Dobrá pomůcka, ale moc dlouho jsem u ní nezůstala. Taky spečený knedlík. A taky mi to připadal způsob pro neumětely. Jsem možná zbytečně hrdá Usmívající se

Pak jsem se od kamarádky naučila připravovat dokonale sypkou rýži. Fígl je v tom, že se dá vařit hodně osolené vody, přikápne se trochu oleje. Rýže se vsype do vroucí vody, zamíchá několikrát odspoda, aby se nepřichytila a vaří odkrytá 12 minut. Poté se scedí a na cedníku ještě propláchne vodou.


Nejprve jsem byla chválena a po několika letech, když jsem zkusila restovanou rýži, mi bylo sděleno "konečně dobrá rýže - lepivá." Tak už jsem z toho tumpachová. Nevděk světem vládne. Ale restovaná rýže mi taky chutná.


Jen její příprava je trochu divoká, chce to připravit si všechno tak, aby to šlo ráz na ráz.Jinak se rýže na rozpálené pánvi chová jako atomový reaktor.
Příprava:
1. na cedníku důkladně propláchnu rýži
2. na rýži v cedníku položím 3 lahůdkové cibulky nebo kousek normální, 4 hřebíčky, libečkový list, sůl
3. nechám ohřát vodu ve varné konvici
4. na pánvi nechám rozpálit olej
5. na pánev nasypu obsah cedníku, orestuji
6. zaliju vodou z varné konvice, množství - jak vysoká je vrstva rýže, tak vysokou vrstvu vody
7. zakryju pokličkou, nechám vodu vstřebat
8. odkryju pokličku, vařečkou rýži promíchám, nadzdvihnu, nechám vyjít páru
A je to.
Možná je to pro vás normální postup, pro naši rodinu je to novinka, která chutná. Není ani sypká ani moc lepivá, nechá se tvarovat do kopečků, je voňavá, trošičku mastná....

Jakpak se připravuje rýže ve vaší kuchyni? Máte ještě jiný "rodinný" recept?

A jakou přílohu si zvolíte nejraději?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 danielinama danielinama | Web | 24. října 2012 v 22:22 | Reagovat

Já mám rýži hodně ráda, ale možná mám divné chutě, mám ji ráda rozvařenou, lepivou.Jinak mi chutnají všechny přílohy, jen moc nemusím hranolky a už vůbec ne bramboráky.Z brambor mi nejvíc chutná varný typ na salát i když právě salát taky moc nemusím, kromě speciálního vánočního.Nějak mám tedy problém si v anketě vybrat :-)

2 pavel pavel | Web | 24. října 2012 v 22:26 | Reagovat

Já mám nejraději tu americkou jak se obvykle jmenuje v Německu, to je ta dlouhozrnná pederbon, nebo tak nějak, protože nelepí a dělám ji pod pokličkou. Taky to neměřím a mám asi na rozdíl od tebe dobrej odhad, protože pokaždé krásně sypká a dokonalá.
Vařím ji na nejvyšší stupeň a když slyším že voda vře, tak to vypnu nechám to na té rozpálené plotně dojít. :)

3 Katka Katka | 24. října 2012 v 22:27 | Reagovat

[1]: A já zase nevím, jestli se dá volit víc možností. Nejspíš ne.

4 pavel pavel | Web | 24. října 2012 v 22:28 | Reagovat

Ostatně moje maminka byla kuchařka, tak to mám v genech. :D

5 Katka Katka | 24. října 2012 v 22:32 | Reagovat

[3]: Nedá.

[2]: Americkou neznám. Asi se u nás ani neprodává. Není to normální dlouhozrnná parboiled (ta JE hodně sypká)? Pederbon mi vůbec nic neříká. Googlu taky ne :(

6 pavel pavel | Web | 24. října 2012 v 22:47 | Reagovat

[5]: Je to ta parboiled, já si to pamatuji jen že to začíná písmenem p. Ale ta přímo z USA je ještě lepší.

7 Natty Natty | Web | 25. října 2012 v 4:41 | Reagovat

Katko, já mám rýži velmi ráda, mám jí pravidelně na talíři a střídám přílohy: brambor, rýže, těstoviny, výjimečně knedlíky všeho druhu (kynuté, hrníčkové, bramborové a bosáky) :-) Rýži mám ráda pro její lehkou stravitelnost a rychlou přípravu. Aby byla sypká a nelepivá, musí se koupit kvalitní druh. Pěkný den.

8 danielinama danielinama | Web | 25. října 2012 v 7:44 | Reagovat

[5]: škoda :-( tak si musím vybrat a myslím, že asi těstoviny :-)

9 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 25. října 2012 v 8:29 | Reagovat

Katko, tak já hlasovala pro brambory, můžu je ke všemu. Rýži moc ráda nemám a knedlíky jen bramborové. (Vidíš, zase brambory :) )Občas sice rýži uvařím, ale většinou z ní udělám spíš rizoto.

10 VendyW VendyW | E-mail | Web | 25. října 2012 v 8:53 | Reagovat

Já mám také nejraději rýži a to sypkou, pak brambory, bramborov knedlík, noky(ať už bramborové nebo normální), těstoviny a plně někde vzadu se krčí houskový knedlík.
Tolik co se týče příloh. Ale....bramboráky miluju jako hlavní jídlo, a takové knedlíky s vajíčkem na slanině....hmmmm, mňamka...chlupáče dělám s uzeným a zelím, nebo ke kachně, to je taky něco, těch se dokážu naprat k prasknutí. A hranolky nebo keoketky si někdy dělám když mne honí mlsná nebo jsem nějak vystresovaná.

11 Hanako Hanako | 25. října 2012 v 10:49 | Reagovat

Nevyhledávám houskové knedlíky.
Propláchnutou a okapanou rýži dám na lehce zesklovatělou cibulku na oblíbeném tuku. Promíchám, aby se zrníčka obalila tukem, pak se rýže nelepí. Zalívám vlažnou, osolenou vodou asi v jedenapůl násobném množství než je rýže. Uvedu do prudkého varu a pak vařím pod pokličkou jen mírně. Je-li rýže tvrdá, lze přidat horkou vodu. Doporučuji rýži během vaření nemíchat, jen lehce obracet. Podává-li se rýže k jídlu, ve kterém je už cibule, tak cibuli do rýže nedávám.

12 Hanako Hanako | 25. října 2012 v 10:58 | Reagovat

Rýže v mikrovlnce - do varné nádoby k propláchnuté a okapané rýži dám trochu oleje a lehce promíchám, osolím a zaleji stejným množstvím osolené vody jako je rýže, kořením celým hřebíčkem Vařím pod pokličkou na výkon asi 7OOW, v polovině vaření lehce promíchám. Doba vaření je asi 5 minut, podle druhu rýže. Téměř měkkou rýži nechám mimo troubu ještě chvíli dojít pod pokličkou. Nepropláchnutá rýže ráda vzkypí.

13 Jarmila Jarmila | Web | 25. října 2012 v 11:13 | Reagovat

Já mám stejně jako babi ráda brambory na všechny možné způsoby (šťouchané, br. kaše, na loupačku, uvařené oloupané a rozpůlené). Rýži vařím buď jedenapůl násobkem vody a cibulí se zapíchanými hřebíčky pod poklicí nebo varné sáčky. Zkusíme tu restovanou.

14 Kitty Kitty | E-mail | Web | 25. října 2012 v 17:45 | Reagovat

Rýžu vařívám dušenou. Ale co sem začala dělat targoňu, tak tak dělám i rejžu. Je to jako ten Tvůj poslední postup, jen dopředu udělám cibulku natmavějc, pak orestuju rýžu, zaliju horkou vodou a nechám 10 minut táhnout. Je dobrá, sypká a chutná.

15 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. října 2012 v 18:26 | Reagovat

Já jsem slyšela poněkud jiný postup. Rýži povařit v osolené vodě a s ní zároveň cibuli, do které se zapíchnou  hřebíčky. Pak  zcedit a na pánvi na oleji krátce orestovat. Tím získá výbornou chuť a nelepí se.

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. října 2012 v 18:32 | Reagovat

Bramborové knedlíky jako příloha:
1/2 kg předem uvařených, oloupaných,  nastrouhaných (nebo protlačených) brambor
7 dkg Solamylu (bramborové moučky)¨
7 dkg krupice
1 vejce, sůl- zpracujeme na těsto a pak do něj zapracujeme 2 rohlíky na kostky nakrájené.
Necháme 2 hod. odležet, vytvarované do šišek. Pak do vařící osolené vody dát  20 minut vařit.
Jsou výborné ke všemu masu, co má šťávu-

17 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. října 2012 v 18:34 | Reagovat

Dá se to udělat i z bramborového těsta v prášku, jen se do něj po vymíchání přidají ty rohlíky n kostičky nakrájené, nemusí se nechávat tak dlouho uležet, ale skoro hned se vaří. I tak jsou výborné, jen je nesmíte rozvařit. Jehlicí zjistíte, zda jsou dost uvařené.

18 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. října 2012 v 21:37 | Reagovat

Hlasovala jsem pro bramborové knedlíky. Zrovna v neděli je budu dělat :-). Rýži dělám najraději v troubě, muž ji dělá jen na plotně na malém plamínku a stále míchá a míchá... A druh rýže? Nyní moc neupřednostńuji rýži předvařenou v sáčcích a rýži bílou. Ráda zkouším natural, hnědou, basmatti, jasmínovou, divokou...střídám to :-)

19 Katka Katka | 25. října 2012 v 21:42 | Reagovat

[9]: Rizoto mám moc ráda, dokonce i bezmasé, třeba houbové.

[10]: Takže VendyW sní všechno, stejně jako já :)

[11]: Tak ta osmažená cibulka může být v rýži dobrá.

[13]: Dobré (nejlépe vlastní) brambory, to je dobrota na všechny způsoby.

[14]: A co je to targoňa, milá Kitty?

[15]: To je jako smažená rýže z čínské kuchyně, ne?
Bramborové knedlíky s rohlíky jsem ještě nedělala, musí to být taky dobré. Zkusím.

20 Katka Katka | 25. října 2012 v 21:43 | Reagovat

[18]: Ty "exotické" druhy moc nekupuju. Jednak mi přijdou zbytečně drahé, jednak se to déle vaří....bílá jse u mě osvědčená. Což neznamená, že mi nechutnají.

21 Katka Katka | 25. října 2012 v 21:45 | Reagovat

[12]: V MW je to určitě nejrychlejší. Já ji na vaření nepoužívám. Párkrát jsem v ní něco pokazila a tak vařím raději tradičně.
Jsem v kuchyni konzervativní.

22 Intuice Intuice | E-mail | Web | 25. října 2012 v 21:48 | Reagovat

[20]: "Exotické" kupuji jen v akcích. A drahé? Každá rýže nabyde, takže sáček vydrží na vícekrát, tak to zase tolik drahé není. Hranolky a jiné věci jsou dražší a nezdravější.

23 Babeta Babeta | E-mail | Web | 26. října 2012 v 0:45 | Reagovat

Mám rýži ráda a vařím ji stejně jako Ty - v hodně vody a nakonec proplachuji na cedníku. :)

24 pavel pavel | Web | 27. října 2012 v 8:10 | Reagovat

Rizeto s hráškem a zeleninou mám taky rád.

25 Zuzina Zuzina | 27. října 2012 v 11:57 | Reagovat

Rýži mám moc ráda - naslano i nasladko....spotřeba je u nás docela velká. Díky za návod na další způsob přípravy.

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 27. října 2012 v 21:56 | Reagovat

Kupujeme rýži ve velkém balení. Máčím ji, properu. Pak ji osmahnu na oluji olivovém či másle, zaleji vodou a vařím odkrytou za občasného míchání. Nakonec přikryji, vypnu a pod pokličku položím ubrousek, nechám dojít tak 2 - minutky. Nyní máme tu lepivou, to je ta pravá na hůlčičky. Občas máme jasmínovou, záleží jakou mají. Jak mám tu lepivou, chce muž tu sypkou, jak je sypká .... no však si domyslíš.

27 Hanka Hanka | E-mail | Web | 28. října 2012 v 0:02 | Reagovat

U nás jíme rýži hodně často jako přílohu k masu, nebo jako rizoto, případně i nasladko jako nákyp nebo rýžovou kaši.

28 Vendy Vendy | Web | 28. října 2012 v 13:42 | Reagovat

Rýži vařím normálně - kupuji tu kilovou, dvakrát nebo třikrát propláchnu, zaliju vodou, aby byla rýže zalita (asi 1-2 cm). Vodu solím, někdy přidávám cibuli, dnes jsem dala do vody lžičku Vegety. Jenže někdy se zapomenu a připálím... tak jako dnes, huh.
Jinak to hlídám a vypínám, když se dělají v rýži tzv.tunýlky.
Lepivost a nelepivost rýže asi nesouvisí s varem, ale s druhem rýže, jeden druh je lepivý, druhý sypký. Já ráda sypkou, ta lepivá mi připadá jako břečka. Ale každý podle svého gusta...
Jinak nejraději mám brambory (v jakékoliv úpravě), pak rýži, pak těstoviny a nakonec knedlíky...
Pobavil mě ten rýžový atomový reaktor.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama