Když musíš, tak musíš

4. listopadu 2012 v 13:09 | Katka |  Dobrou chuť!
Měla jsem velkou, ale opravdu velkou chuť na svíčkovou.
Když maso rozmrzlo, ukázalo se, že to není váleček, ale placka akorát tak na roládu.
Moje chuť se nezměnila, tak jsem placku pokladla slaninou, zabalila a varianta na klasicou svíčkovou je na světě.

Recept netřeba, protože svíčková roláda je totéž co klasická (falešná - dělá dnes vůbec někdo pravou?) svíčková.


Když jsem začínala vařit, řídila jsem se tím, co jsem okoukala doma. To až teď "k stáru" - z důvodu, abych si každodenní vaření zpestřila - koukám na recepty (raději ozkoušené od "skutečných lidí" než teoretické z kuchařek...) a po třicetiletém manželsém vaření občas bádám, jak se to či ono má správně dělat Mrkající

Tak právě svíčkovou moje máma připravovala tak, že maso večer před tím obložila nasucho zeleninou, cibulí a kořením a druhý den vařila. Kyselost dodávala jen sraženou šlehačkou (tenkrát nebyla zakysaná smetana), nejvýš citronem.

I já jsem tak činila, dokud jsem si nepřečetla, jak se vařilo u Hrušínských v knize vzpomínek a rodinných kuchařských receptů Rodinné stříbro.

Nu a tak tedy i já nakládám maso přes noc do svařeného láku s octem, atd. - to už znáte.

Chtěla jsem v zájmu zdraví inovovat svíčkovou ještě v tom, že bych ji nezahušťovala moukou....ale....není to ono. Alespoň trošku, místo dvou lžic dvě lžičky....omáčka je hladší....a zvyk je železná košile.

A co se praví ve vaší rodinné kuchařce o svíčkové?

Máte ji vůbec rádi?

Naše Eliška jeden čas otráveně říkala, že ve škole mají "svíčkovou" furt - a to s vepřovým, hovězím, mletým i kuřecím masem.
Ono se to asi v jídelním lístku jmenovalo každé jinak, ale pro ni to bylo stále totéž. A tak jsem svíčkovou moc nevařila. A před časem si ji najednou sama E vyžádala a dokonce chválí. Že by to bylo tím, že je na jiné škole a v jiné školní jídelně?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 danielinama danielinama | Web | 4. listopadu 2012 v 13:35 | Reagovat

Já jsem tedy nikdy pravou svíčkovou nedělala :-) Omáčku nezahušťuji, je hodně hustá i jen z rozmixované (no já vím, že se má správně pasírovat :-)  ) zeleniny a smetany. Ale tu s moukou mám taky ráda, pokud to někdo nepřežene.

2 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 16:05 | Reagovat

Já svíčkovou nerada, ostatně jako všechny omáčky. Manžel ji má rád.

3 Natty Natty | Web | 4. listopadu 2012 v 17:22 | Reagovat

Katko, já svíčkovou dělám ze všech druhů masa a tudíž už nenakládám přes noc, ale před vlastní úpravou. Jen zvěřinu nakládám přes noc. Dávám hodně zeleniny, takže většinou zahuštěná je jen zeleninou a následně smetanou. Svíčkovou naši milují a dělám jí tak jedenkrát měsíčně. Já osobně jí mám také ráda a jedno, z jakého "kusu". Pěkný večer.

4 andorea andorea | Web | 4. listopadu 2012 v 17:34 | Reagovat

Já jsem celkově omáčková. I když poslední dobu se to snažím brzdit, metabolismus začíná být neúprosný. =o)Tedy kromě rajské, tu nepozřu. Ovšem nemusím knedlíky a když si dávám svíčkovou s bramborem, tak mne většinou ostatní nazývají barbarem =o). Jo a bez trošky mouky na zahuštění se taky neobejdu.

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 17:48 | Reagovat

Svíčkovou z pravé svíčkové jsem taky nikdy nedělala. Zato dělám taky i z kuřecího, tedy k němu svíčkovou omáčku. Přiznám se, že taky zahušťuji s trochou mouky, bez ní to podle mne není ono. Jinak taky nejsem omáčková, jak psala pizlik1. Takže doma ji čas od času udělám, ale nemusím. Rodina ji ráda má.:-)

6 Hanka Hanka | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 18:19 | Reagovat

Katko, můj syn svíčkovou miluje, takže ji občas udělám. Dělám ji z falešné svíčkové, dávám k ní hodně zeleniny (cibule, mrkev, petržel, celer), prošpikuju ji slaninou a okořením (nové koření, bobkový list, tymián). Peču a podlévám vodou nebo hovězím vývarem. Maso, nové koření a bobkový list vyndám, pak rozmixuju šťávu se zeleninou (máme raději hrubší omáčku), zahustím smetanou a hladkou moukou a dochutím solí, krupicovým cukrem a citrónovou šťávou. Občas dělám "svíčkovou" i z vepřové kotlety.
Svíčková mi chutná, ale děsně mě z ní pálí žáha.

7 Babeta Babeta | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 18:34 | Reagovat

Svíčkovou máme rádi. Myslím, že jsem ji zvládla celkem velmi dobře.
Ale tu NEJNEBEŠTĚJŠÍ svíčkovou jsem jedla na jedné z těch pohádkových dřevěných horských chat na Pustevnách.

8 Alis Alis | Web | 4. listopadu 2012 v 18:57 | Reagovat

Ahoj Katy, svíčkovou jsem dlouhá léta nejedla a ani nevařila. Ale posledních asi tak  deset let ji jím a dokonce i vařím :)Maso, většinou zvěřinu,  nakládám do nálevu z octa, soli, koření  a cukru. Vařím spolu se zeleninou. Teď mě napadlo, že bych recept mohla nafotit na jedlíka.

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 4. listopadu 2012 v 20:02 | Reagovat

Svíčkovou u nás dělá můj muž, já prý "TAKOVOU" neumím. Ó jak ráda ji neumím, mám ten den volno,většinou je na dva dny a tak volnóóó je MOJÉÉÉÉ.

10 Katka Katka | 4. listopadu 2012 v 23:04 | Reagovat

[1]: Pravou já taky ne, prostě ji dělám ze zadního a ještě častěji z vepřové kýty.

[2]: Já jsem si myslela, že zrovna ty nebudeš omáčková :)

[4]: To je taky dobrá kombinace. Ve zdejším kraji se dělá úpický řízek, což je řízek, zelí, knedlíky - taky podivný. Manžel si na to zvykl, ale já mu to nedělám.

[6]: Žáha ze svíčkové by mě nenapadla. Říká se, že z pečiva. Když jsem čekala 3. mimino, pálila mě ze všeho a pořád. Je to nepříjemný.

[7]: Mana nebeská je na horách skoro všechno. Zvlášť když je člověk ušlej a hladovej :(

[8]: No vidíš, jak jsem tě inspirovala :)

[9]: Ó, to se máš. Můj vaří jen kafe a občas vejce k snídani, zvládne asi 3 způsoby. Toť vše.

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. listopadu 2012 v 23:28 | Reagovat

Já tomu neříkám svíčková, ale maso na smetaně, protože jsem zjistila spíš náhodou, že se dá udělat moc dobrá omáčka. Vepřové plecko vcelku dám do papiňáku, zasypu ho zeleninou- mrkev, petržel, celer, půlku cibule , sttroužky česneku, koření pomleté, zaliji vřelou vodou z varné konvice, uzavřu a podle velikosti masa vařím půl-třičtvrtě hodiny. Pak zastavím a nechám v hrnci trochu zchládnout, až se dá otevřít. Maso vyjmu. Odliju trochu vývaru a zeleninu ručním mixerem rozmixuji do hladka. Zakysanou smetanu rozmíchám s trochou toho vývaru a dám l lžíci hladké mouky a povařím  se zeleninou, přidám teprve tehdy bobkový list a jen krátce pro vůni ho povařím a vyndám.. Je-li to moc husté rozředím předem odlitým vývarem a dochutím  podle chuti. Plecko nakrájím na plátky a vložím do omáčky. Kromě knedlíků jsou k tomu dobré i těstoviny.

12 pavel pavel | Web | 5. listopadu 2012 v 0:25 | Reagovat

Svíčkovou od maminky jsem miloval. Taky ji nakládala přes noc a taky ji prokládala špekem. Ještě lepší byl zajíc na smetaně, ale to již odbočuji.
To jsem jedl maso a teď si dělám taky svíčkovou, ale opravdu falešnou, bez masa a chutná taky. :D

13 pavel pavel | Web | 5. listopadu 2012 v 0:29 | Reagovat

[6]: Bobkový list tomu opravdu udělá tu správnou chuť. Sbíhají se mi sliny. Dnes jsem opět dělal na zítra václavkovej guláš ... ještě jsem jich včera pár našel.

14 pavel pavel | Web | 5. listopadu 2012 v 0:30 | Reagovat

[11]: Česnek bych tam tedy nedával. :D

15 Katka Katka | 5. listopadu 2012 v 8:01 | Reagovat

[11]: Ono jde hlavně o tu zeleninu a koření. Papiňák nepoužívám. Raději mám přehled o tom, co se děje pod pokličkou :)

[13]: Taky bych česnek vynechala. Když děláš omáčku bez masa, dáš tomu "masovou" chuť nějakým bujonem v kostce nebo tyhle "jedy" nepoužíváš? Jinak k tomu to maso taky nemusím mít.

16 Babeta Babeta | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 10:18 | Reagovat

[10]: Ó to zase ne. :) Na Pustevny jsme se vyvezli sedačkovou lanovkou - ten zážitek miluju - a stanuli přímo před chatou "Libušín".:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama