Smetanové tymiánové brambory

26. února 2013 v 8:00 | Katka |  Dobrou chuť!
K tomuto jídlu jsem získala inspiraci při našem pobytu v Beskydech.
Zvolili jsme smetanové tymiánové brambory jako přílohu, ale může to být i hlavní chod pro vegetariány nebo na bezmasý den....je to moc dobré a vydatné.

Zkusila jsem je připravit k nedělnímu obědu.
Jenomže my jsme doma všichni masorádi.

Mimochodem - věděl by někdo, z které dětské knížky je tento výraz a koho označuje? Je to vlastní jméno jedné z postaviček...???

Vepřové plátky jsem naplnila nivou a šunkou, orestovala a dusila do změknutí....běžně.

Brambory jsem připravila takto:
- nastrouhala jsem různé tvrdé sýry, které v ledničce zbývaly - kousek madelandu, kousek eidamu, přidala trochu parmezánu
- nemaje smetanu, spojila jsem vše asi dvěma lžícemi kysané smetany a mlékem (smetana by byla lepší)
- okořenila tymiánem a trochou mletého pepře (tymiánu mohlo být víc, aby to bylo voňavější)
- předem uvařené brambory jsem oloupala a nakrájela na plátky, zamíchala do sýrové směsi
- nechala zapéct v troubě

Myslím, že smetanové brambory nejsou z těch novinek, které strávníci hodnotí slovy: "je to moc dobré, ale už to nevař."
Určitě budou mít u nás reprízu.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 danielinama danielinama | Web | 26. února 2013 v 8:23 | Reagovat

Katko, vypadají skvěle, určitě vyzkouším :-)

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 26. února 2013 v 8:38 | Reagovat

Ta dneska budeme dojídat zbytky co jsou tu ještě od neděle a včera, ale počítám, že zítra bych je mohla udělat, a ještě k nim přidám nakrájený uzený bůček, který tu mám na nějaké takovéhle zapečené jídlo. Dobrý tip!

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. února 2013 v 8:43 | Reagovat

Taky se mi líbí! Dokonce jsem doma našla mezi kořením tymián, takže plánuji udělat brambory na neděli! Děkuji!

4 Jarka Jarka | Web | 26. února 2013 v 10:19 | Reagovat

Sýrové brambory se mi moc zamlouvají a určitě by mi chutnaly i s tím menším množstvím tymiánu, protože mi příliž voňavá jídla nejedou. Určitě vyzkouším!!

5 Vendy Vendy | Web | 26. února 2013 v 11:16 | Reagovat

Obojí vypadá výtečně. Smetanové brambory by se asi daly sníst jen tak, ale myslím, že s kusem masa jsou daleko, daleko lepší!

6 pavel pavel | Web | 26. února 2013 v 11:34 | Reagovat

Ta to si jdu koupit tymián. :)

7 Dana Dana | E-mail | 26. února 2013 v 12:29 | Reagovat

Tak zase inspirace, to bychom mohli...Mňam.

8 Alis Alis | Web | 26. února 2013 v 14:15 | Reagovat

Ahoj Katy, tak tentokrát jsem se vařením inspirovala já!! A brambory vyzkouším!

9 pavel pavel | Web | 26. února 2013 v 15:29 | Reagovat

A na ten tymián jsem zase zapomněl. :D

10 Katka Katka | 26. února 2013 v 15:46 | Reagovat

[9]: "Starý člověk" se nemá stydět brát si s sebou papírek "co nakoupit." :D
Já si seznam napíšu... a zapomenu ho doma. Pravidelně.

11 VendyW VendyW | E-mail | Web | 26. února 2013 v 18:36 | Reagovat

[10]:MUHEHEHE, to jsi to zase rozsvítila :-D!!!!

12 MirekČ MirekČ | Web | 26. února 2013 v 18:53 | Reagovat

Tymián budu muset koupit.

13 Radka Radka | E-mail | Web | 26. února 2013 v 21:42 | Reagovat

Skvělý recept, pro nás bez toho masa :-)
Díky za tip

14 pavel pavel | Web | 27. února 2013 v 0:58 | Reagovat

[10]: Já si je nepíši ze dvou důvodů. Ten první je, že si raději procvičuji paměť a nechci se spoléhat na papír a ten druhý, je to zdravé, víc pohybu a mám aspoň důvod, se projít znovu. :D

15 pavel pavel | Web | 27. února 2013 v 0:58 | Reagovat

[12]: Taky jeden chlap, kterej nemá doma tymián. :D

16 Dauma Dauma | E-mail | Web | 27. února 2013 v 10:23 | Reagovat

Bezva tip. Nevěděla jsem, co budu dnes vařit k večeři - budou to tymiánové brambory! Mňam, už se těším.
Tymián mám ze zahrady, ale nemám smetanu?!

17 Katka Katka | 28. února 2013 v 12:28 | Reagovat

[16]: Určitě to bylo dobré i bez ní...?

18 dauma dauma | E-mail | Web | 28. února 2013 v 12:51 | Reagovat

[16]: Tak jsme měli smetanové bramborky k večeři, byly výborné. Když jsem šla večer spát, tak manžel dojídal zbylé brambory přímo z hrnce.

19 Pižlík Pižlík | 1. března 2013 v 15:32 | Reagovat

Zcela určitě je zkusím, už teď vidím, že budou výborné.
Není Masorád nějaký brouk z Ferdy mravence?

20 Katka Katka | 1. března 2013 v 20:54 | Reagovat

[19]: To víš , že ano - Střevlík Masorád :)

[18]: Jé, tak to mám fakt radost :)

21 Hanka Hanka | E-mail | Web | 1. března 2013 v 23:39 | Reagovat

Tymián mám, smetanu a brambory taky, i nějaký sýr by se našel. Tenhle recept se mi zamlouvá, Katko, možná do toho půjdu! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama