Tomatový krém

18. února 2013 v 21:05 | Katka |  Dobrou chuť!
Dřív jsem vařila rajskou polévku. Byla to taková řidší omáčka, většinou z rajského protlaku, s rýží nebo těstovinami nebo sýrem.

Teď už vaříme jedině tomatový krém.

Když jsem ho poprvé viděla v nabídce na jídelním lístku, napadlo mě jako první "aby se nezbláznili s tou světovostí," a just jsem si objednala rajskou polévku.
Ale oni mi nepřinesli rajskou polévku, ale opravdu tomatový krém. Teď už vím, že to není totéž. Tomatový krém je pro mě lahůdka. Nejprve ji doma vařila jen Šárka, včera už se povedla i mně.

Vtip je v tom, že tomatový krém není z rajského protlaku, ale z velkého množství rajčat.
Protože se blíží jaro, je čas vyprazdňovat mrazničku s domácími produkty a tak na ně přišla řada.

Tomatový krém vaříme u nás doma takto:
Na olivovém oleji orestujeme jednu větší pokrájenou cibuli a asi 4 stroužky podrceného česneku.
Přidáme pokrájená rajčata (čím víc, tím líp), zasypeme bylinkami (saturejku nebo oregano nebo bazalku nebo jejich libovolnou směs), osolíme a rozdusíme do měkka.
Rozmixujeme, poředíme vařící vodu, ochutíme podle libosti pepřem, solí, cukrem, přidáme zelenou petrželku.
A tím to může končit.
Někdy v ní ale nechám rozpustit ještě tavený sýr.

Na talíři ozdobíme lžicí zakysané smetany a podáváme s nasucho opečenými toasty. Ještě lepší jsou plátky bagety potřené česnekovým olejem a zapečené.

Tak tohle nám (s Š a E) moc chutná! Ostatní mlčky trpí, protože razím zásadu "když kvůli vám nemůžeme brát obědy z jídelny, tak prostě budete jíst, co je na stole." Smějící se

P.S.: Opravdu v ní není jíška, přesto je hustá.
P.P.S.: Vyfotit jsem nestihla a stahovat obrázky? .... Tak tedy NE. Nebo jen výjimečně. Talíř polévky si umí představit každý Mrkající
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zuzina Zuzina | 18. února 2013 v 21:12 | Reagovat

V létě také dělám rajskou z čerstvých rajčat a s bylinkami. Vařím domácí kečup i protlak, někdy zavářím i rozkrájená rajčata - nacpu je do skleněné lahve od kečupu tak, aby tam nebyl žádný vzduch, nahoru dám lžíci octa a steriluji. Z připravených rajčat je dobrá polévka i omáčka, jdou dát i na domácí pizzu. Ahoj Z.

2 Radka Radka | E-mail | Web | 18. února 2013 v 21:46 | Reagovat

Dobrý nápad, v létě vařím hodně z rajčat, ale polévka mě nenapadla. Když to není zahuštěné, to by dcera s bezlekovou dietou mohla :-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. února 2013 v 22:06 | Reagovat

Z čerstvých rajčat polévku dělávám, když jsou rajčata levná. Je jiná než z protlaku. Ale tu mám taky ráda. :-)

4 pavel pavel | Web | 18. února 2013 v 22:12 | Reagovat

Mně až do dvaceti rajčata nechutnaly.
Račata mám sice už rád, hlavně ty oválné španělské a i omáčku se sebezapřením sním, ale polívku do mně nikdo nedostane. Stejně jako koprovou omáčku. :D

5 danielinama danielinama | 18. února 2013 v 23:47 | Reagovat

Z rajčat je to mnohem lepší než z protlaku :-) Jen já mám tak ráda těstoviny, že rozdušená rajčata nakonec hlavně dávám jako omáčku, ale ta polévka je také lákavá :-)

6 Dana Dana | E-mail | 19. února 2013 v 6:38 | Reagovat

Pro mě by to byla taky mňamka.Snad se nám zas rajčátka zadaří.

7 VendyW VendyW | E-mail | Web | 19. února 2013 v 7:42 | Reagovat

Dcera rajskou polévku miluje, já nikoli. Ale rajskou omáčku ano. Takže to by asi byla volba pro mne, protože to je husté a pdobné té omáčce.

8 Daniela Daniela | E-mail | Web | 19. února 2013 v 9:55 | Reagovat

Nejedla som, nerobila som. V tvojom recepte postrádam množstvo. Koľko je to čím víc, tím líp? Na aký veľký hrniec koľko tých rajčín je treba použiť? Zaujíma ma to aj preto, že vlastnú záhradu nemám, teda ani vlastné paradajky. Musím ich kupovať v obchode alebo na trhu. Keď som začala čítať tvoj článok, po prvých riadkoch som si pomyslela, že to teraz varí polievku z rajčín, keď sú také drahé? :-) Ešte, že si to potom vysvetlila.

9 Katka Katka | 19. února 2013 v 10:10 | Reagovat

[8]: Přiměřeně, přiměřeně, milá Dani :). Opravdu nevím, ale odhaduji na 4 porce 1 kg rajčat.

10 Daniela Daniela | 19. února 2013 v 10:13 | Reagovat

[9]: Ďakujem, milá Kati :-)

11 Jitka Jitka | Web | 19. února 2013 v 10:46 | Reagovat

A tak jsem ráda, že jsi to sem dala. Mně zvošklivili rajskou polévku už v družině. Vůbec ji doma nevaříme. Tohle vyzkouším. Mám  v mrazáku rozvařená a přepasírovaná rajčata a tak by to z toho taky asi šlo. Zahustím to sýrem a bude krémová polévka. Jsem zvědavá co na to řekne můj muž.letos nasadíme hodně rajčat, protože mám výborný recept od milušky na "Palivce" ten všem chutná a já jsem si ho přetvořila ještě na "Mlsouna" - kečup velice chutný a rodina rozebírá skleničky o stošest, takže letos budu zpracovávat hory rajčat, aby to stačilo pro všechny.Když uspěje polévka - krém, tak tím lépe.

12 signoraa signoraa | Web | 19. února 2013 v 12:44 | Reagovat

Recept vypadá více než lahodně. Rajskou mám ráda jak polévku, tak i omáčku. Zásadně oboje vařím z rajčat. V létě z čerstvých, v zimě ze zmrazených. Mám jich ještě plný šuplík v mrazáku.
Určitě jí vyzkouším, bude to trochu změna proti klasické rajské polévce. :-)

13 Vendy Vendy | Web | 19. února 2013 v 12:49 | Reagovat

Představit si dovedu!
Ale hrdě bych tomu dál říkala rajská polívka.
Vždyť je přece z rajčat! :-)
(A podle všeho bude vážně chutná....)

14 Vendy Vendy | 19. února 2013 v 12:49 | Reagovat

Možná bych to pojmenovala Rajská polévka Exclusive...
ale tomatový krém je zase kratší, nojo...

15 Alis Alis | Web | 19. února 2013 v 13:27 | Reagovat

Ahoj Katy, tak na tomatovém krému bych si určitě pochutnala!

16 Jarmila* Jarmila* | Web | 19. února 2013 v 14:11 | Reagovat

Rajskou polévku mi zošklivili ve školní jídelně. Dodnes jí nejím. Ale rajskou omáčku mám ráda. A syrová rajčata jím na kila.
Stejně bych si netroufla rajčatový krém udělat. Mám na polévky blok.
Hlavně, že chutnala tobě. :-)

17 Katka Katka | 19. února 2013 v 19:30 | Reagovat

[11]: Taky hodlám mít rajčat víc než loni - právě kvůli kečupu. Udělala jsem 2 várky a je pryč.

[16]: Blok máš na polévky všeobecně nebo jen na rajskou? Já polívky ráda. I by mi stačily bez druhého chodu.

Školní jídejny napáchaly hodně škod :)

18 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. února 2013 v 21:42 | Reagovat

Krémové polévky jsou dobré, Katko. Tomatový krém jsem ještě nezkoušela, ale rajskou omáčku nám ráda. Jenom takový dotaz. Rajčata vaříš ve slupce a pak i se slupkou rozmixuješ?

19 pavel pavel | Web | 20. února 2013 v 3:15 | Reagovat

Je zajímavé, že jsou odpůrci a milovníci rajských polévek... možná víc než u jiných jídel. To mi tak trochu připomíná dnešní povolební rozdělení společnosti. :D

20 Katka Katka | 20. února 2013 v 7:06 | Reagovat

[18]: Ano, i se slupkou.

[19]: Myslím, že stejně jako s povolební společností je to i se špenátem, dušenou mrkví a jinými jídly, ke kterým se vztah mění jednak s opuštěním školní jídelny, ale hlavně s věkem. Naše společnost se ale vyvíjí podle jiných zákonitostí. Třeba "člověk člověku vlkem," "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", "ruka ruku myje", "kam vítr, tam plášť", .... já to už delší dobu nesleduju - nejsem tak mladá a nemám tolik času, abych si ho chtěla nechat otravovat....občas taky zafunguje to o těch božích mlýnech, a že na každého jednou dojde, jenomže mezitím už jsou stovky dalších nástupců a kandidátů pro boží mlýny....je to nekonečnej hnus, ale taky to není nic novýho pod sluncem...akorát že občas nastává pořádnej masakr, na kterej doplácí i nezúčastnění...

21 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 20. února 2013 v 10:38 | Reagovat

Tak to budu muset vyzkoušet, ale nechám to na léto, až budou rajčata ze zahrádky, ty kupované z dovozu jsou nejen drahé, ale taky nechutné a nemají s rajčaty moc společného.

22 Ježurka Ježurka | Web | 20. února 2013 v 16:28 | Reagovat

Zahrádku nemám, tudíž ani zásoby v mrazáku, ani rajskou polévku ani krém nejím. Ale manžel by si určitě pochutnal.

23 pavel pavel | Web | 20. února 2013 v 16:58 | Reagovat

[20]: S tím špenátem a mrkví máš pravdu, ale na vině bude určitě ta školní kuchyň, protože když si to dnes dobře ukuchtím a okořením, tak mi oboje chutná.

24 Jarka Jarka | Web | 20. února 2013 v 17:29 | Reagovat

Rajskou polévku nevařím a k omáčce jsem se vrátila před nedávnem, protože od doby, kdy jsem ji vařila dětem, jsem ji vyřadila z našeho jídelníčku, jelikož manželovi nejede. Teď, když k ní udělám plněné papriky, ji manžel sem tam, vezme na milost. :-P

25 Hanka Hanka | E-mail | Web | 20. února 2013 v 19:44 | Reagovat

[20]: Dík!

26 LuckaS LuckaS | E-mail | Web | 20. února 2013 v 21:47 | Reagovat

Určitě vyzkouším, až bude v létě v obchodech spousta rajčátek za dobrou cenu! Hned si stránku uložím :-)

27 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 21. února 2013 v 15:12 | Reagovat

Pro mě za mě, já natahuji tu vůňi nosem. A ... no jo voní to až sem ke mě, ta musela být, fakt fotky netřeba jen ty rajčata a uvařit si. Jo a ta bageta opečená, no jo dala bych si to s vámi hned.

28 Pižlík Pižlík | 22. února 2013 v 17:56 | Reagovat

Já nějak zvlášť po rajčatech netoužím. Pálí mě po nich žáha.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama