Kololoď 2013 - den 7. a 8.

13. června 2013 v 18:57 | Katka |  Cestování
Ve čtvrtek a v pátek na nás čekal PaG a paK dvojostrov Ugljan - Pašman (tyto dva ostrovy byly původně spojené, než byl prokopán průplav).

Na Pagu jsme kotvili v maličkém přístavu Mandre.

Vzácně slunečné chvíle v Mandre


Protože až do 11 střídavě lilo jako z konve a svítilo slunce, čekali jsme, až se počasí usadí. Pobřežní promenádou jsme prošli na jeden konec rekreační obce až TAM a na druhou stranu JINAM a kde nic, tu nic - žádná konoba, na lodi se oběd nepodával a my měli hlad. Navíc jsme se (pouze my dva) vzpamatovávali z včerejších karambolů. Neměli jsme už rezervní duši a čekali jsme, až naše kola zbudou na palubě poslední, protože byla zarovnána až pod ostatními. Nakoupili jsme tedy v marketu pravé chorvatské sardinky, kruh a sir a odkráčeli se zásobou knížek a háčkováním a pitím hledat to nejlepší místečko k posezení. To není těžké, jen si vybrat. Ke koupání to opět nebylo, byl silný studený vítr, ale jinak krásně.

Po několika hodinách jsme se vrátili na loď a manžel poprvé v životě lepil duše. Liboval si, jak jsou dnes ty záplaty důmyslné, že to dokonce nahned drží. V pozdním odpoledni jsme vyjeli odzkoušet, jestli to drží i pod zátěží, dojeli jsme jen na konec promenády a už se chystal další liják.
Po večeři jsme vedeni stevardem Mišem navštívili místní výrobnu proslulého paškiho siru. Je to sýr ovčí, má specifickou chuť. Ta je dána tím, že ovce spásají trávu a bylinky, které jsou pravidelně skrápěny vodou nasycenou mořskou solí tak, jak ji z moře vytáhne bora (určitý typ větru od moře). Výrobnu tvoří asi dvě maličké místnosti v rodinné vile. Mléko se zahřeje na přesně stanovenou teplotu (něco kolem 320 C, přidá se siřidlo, znovu se zahřeje, míchání speciálním "mixerem" zhotoveným z rozvětveného klacíku (něco jako naše kvedlačka), nalije do děrované válcovité nádoby a po ssednutí se zatíží kamenem (jako staré kulaté kamenné závaží). Syrovátka odtéká, sýr houstne, až je z něj pevný válec. Ten se uloží na polici a nechá se zrát.

Zrající sýry


Konzumovat se může v různých stupních zralosti jako čerstvý nebo stále více vysušený. Může zrát až rok a když se pak nastrouhá, je to obdoba parmazánu. Je výtečný. na 1 kg sýra je potřeba 6 l mléka.
Potíže s odbytem nemají, neboť sýr z Pagu je vyhledávanou lahůdkou.
Mě napadlo, až letos v létě vstoupí do EU, nastanou jim krušné časy. Evropští komisaři si posvítí na jejich provozy, na náčiní a nádobí, možná jim i zakážou sýr z Pagu označovat Paški sir....kdo ví, co si na ně kdo "chytrý" od stolu v Bruselu vymyslí. Budou se divit....bohužel stejně, jako jiní...Nerozhodný

Stihli jsme se s koláčem sýra vrátit před dalším lijákem, který trval až do pátečního rána, kdy jsme přeplouvali na Ugljan. Měli jsme se vylodit v Ugljanu a do Preka. Lilo jako z konve, čerti se ženili. Pluli jsme dál do dalšího přístavu, čímž by se naše denní trasa zkrátila na polovinu. Stále ještě lilo jako z konve, čerti se ženili. Tak jsme do Preka dopluli všichni a tam vyčkali další asi 2 hodiny, procházeli se přístavem, přičemž jsme X-krát zmokli, poobědvali, vyslechli nářky paní kuchařky v konobě na letošní počasí, které jim odraďuje zákazníky, a pak už bylo jen zataženo, takže jsme přece jen vyjeli na kole přes Kali směr Pašman. Po pbřeží jsme podle časových možností dojeli někde ke Tkonu, tam si v osamělé konobě dali pivko a jeli zpět. Výlet nic moc, jen abychom pořád neleželi v podpalubí.

Most z Ugljanu na Pašman


Já jsem si půjčila erární horské kolo a byla udivena, že není tak těžké, jak jsem si představovala. V terénu se mi kupodivu jelo mnohem lépe než na mém trekovém, jen na silnici je pomalejší. Má jiné převody. Čímž se mi zavrtal do hlavy brouk....i o lyžích sjezdovkách jsem si myslela, když jsem si kupovala svoje první v 45 letech, že se mnou vydrží až do samého konce....a už mám jiné. S tím kolem to bude podobné. Ale znáte to "až budeme bohatí, koupíme si lepší kola" Mrkající

Dešťové mraky visely nad námi skoro celý den.


Ještě večer jsme přepluli do Zadaru, odkud budeme v sobotu odjíždět domů.
Co se dělo v Zadaru, to si nechám do dalšího článku. Rozhodně to tam nebyla nuda.


P.S.: Na Rabu jsem viděla tuto tabulku, u které jsem si lámala hlavu, co může znamenat. Že by povolení, že se zde mohou plavit psi? A proč zrovna tady? A to jinde psi nesmí do moře?


V Pregu se mi dostalo vysvětlení. Fakt někde smí a jinde nesmí....proč, to nevím. Možná kvůli lidem, protože povolení bylo v nevábné zátoce, kam se asi nikdo koupat nechodí, naopak zákaz u pobřežní promenády s koupacími betonovými plácky.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Radka Radka | E-mail | Web | 13. června 2013 v 19:07 | Reagovat

Opět zajímavé počtení a máš pravdu - jak se na ně vrhne EU, bude po skvělé místní dobrůtce.

2 pavel pavel | Web | 13. června 2013 v 19:36 | Reagovat

Ovčí sýry mám rád, ale ještě raději kozí. :D

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 13. června 2013 v 19:55 | Reagovat

Ovčí sýr mne tu nejvíce zaujal. :-)

4 Jitka Jitka | E-mail | Web | 13. června 2013 v 20:22 | Reagovat

Ovčí sýr mám ráda.Slovenské nejraději.

5 Daniela Daniela | E-mail | Web | 13. června 2013 v 20:57 | Reagovat

To vaše počasie mi presne pripomína to cyperské, o ktorom som ti písala minule. Ale tá prvá fotka je nádherná, podľa nej by si človek myslel, ako bolo fajn. Netrpeli ste na lodi morskou chorobou a ponorkou? Dnes si nedala žiadnu úlohu? Práve teraz, keď čítam tvoj článok krátko po zverejnení? Nechceš vedieť, čo je konoba, kruh a čo pica s mäkčeňom na c? :-o
Na ostrove Pag som nikdy nebola, ale poznám ho z fotografií a videí môjho známeho, ktorý tam pravidelne každé leto chodieva. Mne osobne sa ten ostrov nepáči. Ako sa páčil tebe?

6 Katka Katka | 13. června 2013 v 21:24 | Reagovat

[2]:[3]:[4]: Já má taky ráda slovenský ovčí sýr, ale tento je úplně něco jiného. Spíš se podobá dobrému parmazánu.

[5]: Na lodi mi špatně nebylo, ponorku kupodivu taky nebyla, ale tolik jsem se nenaležela během dne už hodně dlouho.
Pag mě tak nějak nenadchl, ale je fakt, že jsem z něj skoro nic neviděla. Asi právě proto měnenapadla ani žádná otázka :)  2 km na jednu a 2 km na druhou stranu od lodi v nevýznamném přístavu, sídlišě rekreačních vil a ještě ospalé asi 3 kavárny. Kdyby tam nebylo moře, tak není na co koukat.
Na Kypru jsi byla jednou a zrovna bylo škaredě? Nebo jsi ho zažila i z lepší stránky?
Když jsem byla na Kololodi v r. 2007 5. - 15. 5., bylo (prý neobvykle) teplo. Letos neobvykle zima. V Norsku zase bylo neobvykle sucho a tudíž bez hub, o kterých se toho tolik vypráví....to se tak někdy člověk trefí do neobvyklý situací....

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 13. června 2013 v 21:42 | Reagovat

Zrovna jste se netrefili do počasí, to my zde taky čekali na sluníčko se senem. Tak zase příště se zadaří. Počkám si na poslední kapitolku se vzrůšem... :-)

8 Daniela Daniela | E-mail | Web | 13. června 2013 v 22:31 | Reagovat

[6]:Našťastie dostal Cyprus mmožnosť opravnej skúšky a tá už vyšla na výbornú :-)
Ak by si mala záujem, môžeš si o tom prečítať tu:
http://napotulkachsvetom.blogspot.sk/2011/09/ostrov-cyprus.html

9 danielinama danielinama | 15. června 2013 v 8:54 | Reagovat

Ono na počasí hodně záleží, ale pokud jste neměli ponorku, tak se to asi dalo zvládnout. Jinak fotky opět pěkné, snad jste si i ty chvilky dostatečně uživali :-) Sýr-kdo ví co EU napadne :-(

10 Ježurka Ježurka | Web | 15. června 2013 v 18:13 | Reagovat

Vidím, že i přes nepřízeň počasí jste i to užili. Sýr jím taky ráda a musím pochválit ty nádherné fotky. I přes nepřízeň počasí jsou super!

11 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. června 2013 v 14:48 | Reagovat

Se vstupem do EU máš svatou pravdu, Katko! Exkurze ve výrobně sýra byla určitě zajímavá, a ty jsi ještě navíc dobře popsala výrobu, až se mi sbíhají sliny!
Na počasí jste měli docela smůlu, jenže to je riziko cestování!

12 Katka Katka | 22. června 2013 v 23:06 | Reagovat

[11]: Teď už mi to tak smolné nepřipadá. Užili jsme si to. Teď se vrátili známí z dalšího turnusu a ti měli naopak hrozné vedro, což je na kole o život.

13 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. června 2013 v 0:38 | Reagovat

[12]: S odstupem to člověk bere trochu jinak, vzpomíná spíš na to dobré. Vedro by bylo fakt o život.

14 Vendulína Vendulína | E-mail | Web | 8. srpna 2014 v 11:17 | Reagovat

Baška Voda, tak to je můj nejlepší zážitek. Do Chorvatska raději s průvodcem, stojí to potom za to :) Rychleji se orientujete 8-)http://www.lumik.cz/dovolena/pruvodce/chorvatsko-baska-voda/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama