Cuketa

1. září 2013 v 13:21 | Katka |  Pro Jarušku aneb poraďte, sousedko
Do téhle rubriky píšu málokdy. Jen když si nevím rady s něčím, s čím bych se obrátila na svoji dobrou sousedku. Sousedka už není mezi námi a my bydlíme jinde. Ať tak nebo tak, už mi neporadí.

Jde o cukety. Každý, kdo je kdy pěstoval ví, že jsou plodné jak....Bývá jich velká záplava. Malé, velké, zelené, žluté i bílé...A co s nimi? Ani všechny možné recepty, ani houf známých, kteří jsou obdarováváni, nestačí běžné rodině k tomu, aby úrodu spotřebovala.

A já se ptám. Dají se cukety mrazit? Dají se nějak uchovat na zimu, kdy po nich naopak toužím a když je kupuju, vzpomínám, kolik jsem jich nechala sezobat slepicím?

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 1. září 2013 v 13:41 | Reagovat

Tak možná když se nastrouhá, nechá okapat v cedníku dalo by se. Ale jestli máš ty malé tak když se nakrájí na kostečky mělo by to vydržet. Když já takhle mrazím houby, měla by jít i ta cuketa. Navíc je chuťově neutrální takže by neměl být problém ani s tím že by třeba zhořkla.

2 Dáša Dáša | E-mail | Web | 1. září 2013 v 13:48 | Reagovat

Mražení jsem nezkoušela, ale ty zelené obří cukety mám ve sklepě do Vánoc.
Nesmí být však nahnilé nebo " poraněné".
Malé cuketky jíme průběžně.

3 ajka ajka | Web | 1. září 2013 v 13:54 | Reagovat

Sice cukety u nás nejedou, tudíž je nemám, ale kdyby, asi bych udělala pokus - strčila bych jednu přes noc do mrazáku a ráno bych viděla:-)))
Ale myslím, že tepelně upravená, jako polotovar, by určitě zmrazit šla.
Ajka

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. září 2013 v 14:04 | Reagovat

Zkušenost nemám, nemám už zahradu, ale taky mi vydržely až do vánoc. A pak bych udělala pokus s 1 cuketou, jak radila Ajka. A myslím, že tepelně opracované zabírají i méně místa.

5 eva0134 eva0134 | E-mail | 1. září 2013 v 14:09 | Reagovat

Zkoušela jsem zmrazit-celá nebo na plátky je pak dost gumová, protože vyteče voda. Ale nastrouhaná nahrubo je fajn i zmražená (na zelí, do buchty...)Takže celá určitě ne.

6 pavel pavel | Web | 1. září 2013 v 17:48 | Reagovat

A co říká chytrej strýček google? :)

7 Katka Katka | 1. září 2013 v 18:02 | Reagovat

[6]: To nevím, takhle je to rychlejší :D

Děkuji za rady. Myslím, že zkusím č. 2 a 5.

8 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. září 2013 v 18:54 | Reagovat

Já nemrazím, ale steriluju. Maličké zelené a la okurky. Když mi trošku přerostou (asi na průměr 6 centimetrů), nastrouhám je na plátky a s pikantním nálevem dávám do sklinek. S křenem, ostřejším nálevem, cibulí - nemají chybu. Rostou fakt jak vetřelci - co druhý den jich sklízím trháček. Mrazit jsem nezkoušela, ale zbavené semínek by na kostečky zmrazit mohly jít. Jak říkám - nemrazím... ;-)

9 Daniela Daniela | E-mail | Web | 1. září 2013 v 21:43 | Reagovat

Už ti predo mnou určite mnohí poradili, ale ja namiesto dobrej susedy googlim :-) A keď budeš googliť aj ty, tak tam nájdeš všeličo. Hľadaj cuketa, cukina, ale aj tekvica, lebo mne sa zdá, že na fotke to biele je tekvica. A keď použiješ google translator, niečo sa dozvieš aj na cudzojazyčných stránkach, napr. aj tu: http://www.chefkoch.de/rezeptsammlung/1999985/Zucchini-konservieren.html
My sme mali jednu sezónu prenajatú pôdu, kde sme dopestovali veľa krásnych zemiakov, zeleninu nič moc, mrkva bola ako také nitky, no tekvice sme mali neskutočne veľa, vtedy som ju stihla porozdávať a niečo som si zamrazila. Neviem, čo všetko z toho varíš, ale moja známa robí z cukín napr, aj placky, také, ako zo zemiakov. Ja som to raz skúšala, ale mne to nechutilo.

10 Babs Babs | E-mail | Web | 1. září 2013 v 22:28 | Reagovat

Cukety do mrazáku strouhám, nebo kostičkuju. Musí se ale počítat s tím, že když nastrouhaná cuketa rozmrzne, je jí rázem asi tak poloviční množství, protože zbytek je voda. :D Takže to pak rozmražuju rovnou dvě dávky najednou. Ze strouhané cukety dělám karbanátky, pečenou nádivku, zelí. Cuketové placky je lepší dělat z cukety čerstvé a přimíchat strouhaný brambor - jsou pak lepší.
No a tu krájenou na kousky většinou šoupnu ještě zmrzlou do polévky, vařím cuketový krém s bramborama a cibulí, pak to rozmixuju, osolím, přidám strouhaný muškátový oříšek a zakysanou smetanu, snad jsem na nic nezapomněla. Skvělá je s kostičkami z osmaženého chleba. Anebo dělámm podobnou cuketovou kari polévku. :)

11 Jarka Jarka | Web | 2. září 2013 v 8:22 | Reagovat

Zahrádku nemáme, cuketu si vždycky koupím čerstvou, takže musím jen teoretizovat a mám obavu, že cuketě se v mrazáku moc dařit nebude, pro její vodnatost. Aby to nepadlo jako u mě se švestkami, z kterých po rozmrazení zbyly jen zcvrklé nepoužitelné šlupky...

12 Katka Katka | 2. září 2013 v 10:04 | Reagovat

[8]: Do octa bych je zavařila, ale VÍM, že by je nikdo nejedl než já. U nás jdou jen okurky a cibulky.

[9]: Tak jsi mě nachytala na švestkách. Tu fotku jsem bezmyšlenkovitě stáhla, není moje a takhle jsem si naběhla :D  Na googlení jsem lenoch a taky na to nemám čas. Děkuji za odkaz i za tipy. Placky mi chutnají, ale nedají se jíst často a letos už jsme je jednou měli :)

[10]: Tak to je hodně tipů. Díky. Do brkaše jsem zatím dávala jen dýni, ale proč ne?

[11]: Švestky balím ještě zmrzlé do knedlíků nebo polorozmrzlé na buchtu a tak to jde.

13 Kitty Kitty | E-mail | Web | 2. září 2013 v 18:48 | Reagovat

[10]: To je nápadů! Beru si to do poznámek. protože furt vařit dýňový zelí z přerostlých už mě nebaví. Díky :-)

14 Babs Babs | E-mail | Web | 2. září 2013 v 23:47 | Reagovat

[13]: No není zač, časem určitě budu postupně na svém blogu zveřejňovat recepty, nejen tedy z cuket.

15 Katka Katka | 3. září 2013 v 13:06 | Reagovat

[14]:tak to se tesim

16 Hanka Hanka | E-mail | Web | 4. září 2013 v 22:06 | Reagovat

Cukety pěstuje moje tchyně, pokud mi nějakou dá, hned ji zpracuju, třeba do moučníků, několik jich mám i na "sladkých" stránkách.
Do mrazáku bych ji rozhodně nedávala. Moc dobrá je naložená, mám recept na tzv. "americké okurky", ale použila jsem mladou cuketu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama