Novinky v naší kuchyni

29. září 2013 v 19:57 | Katka |  Dobrou chuť!
Dnes jsme si náramně pochutnali jak na obědě, tak na večeři. Protože jsem na stůl podávala dvě novinky, nabídnu je k vyzkoušení. Já je taky převzala.

K obědu jsme na zahradě grilovali pstruhy a jako přílohu jsem připravila maličké bramůbrky pečené ve slupce, doplněné dýní Hokaido.
Postup je jednoduchý, chuť lahodná. Brambůrky jsem důkladně omyla, nasypala do pekáčku, osolila, trochu omastila olejem a přikryté pekla půl hodiny. Poté jsem do pekáčku přisypala na kostky nakrájenou dýni Hokaido a dopekla otevřené. Před podáváním jsem přidala rozmačkaný česnek a vše promíchala. Dýně se rozpadla a brambůrky obalila. K rybě to pasovalo moc dobře. Jen vyfotit se nepodařilo nic.

Na oběd jsem pozvala tu kamarádku, se kterou jsem byla v Chorvatsku. Oplátkou mi přivezla pekáček hub. Vytříděných, očištěných. Mohla jsem realizovat recept, který mi přišel včera mailem - Houbový pekáček. V zájmu osvěty si dovolím zveřejnit ho na svém blogu. Autorka vše popisuje velice sugestivně a já mohu jen dodat, že je to opravdu tak strašně dobré, jak píše.


Houbový pekáček

A je to tady, přátelé … už rostou a kromě krupicové kaše a pudingu je najde naše rodina úplně v každém jídle…tedy občas i v té kaši…mi tam vloni při vaření spadlo pár usušených plátků hříbků a vnuk to řeší ještě letos J
Protože smaženice, maso na houbách a bramboračka už jsou "out", posílám jeden naprosto úžasný recept, který jsem dostala od Pepy Tichého z Čáslavi, za což mu nepřestanu do smrti děkovat.
Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 - 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.

Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku. Ten na obrázku stačí pro dva nenažrance nebo tři normální jedlíky.
Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.

Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.
Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.

Ty "prašivky" které v pekáčku vidíte, jsou ryzce syrovinky a my, profíci, je považujeme za "ferari" mezi houbami…mají jedinečnou vůni a chuť a recept na pekáček s nimi tvoří podstatnou část mého věna J

Pak houby pečlivě poliju smetanou ke šlehání a…
…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát...
Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem - nebe v hubě…
Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám



Tak si nechte chutnat, miláčkové.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ajka ajka | Web | 29. září 2013 v 19:58 | Reagovat

samé dobroty.... nějak jsem dostala hlad :-)))

2 pavel pavel | Web | 29. září 2013 v 20:36 | Reagovat

Já právě taky dojedl houby, které jsem nasbíral odpoledne v krčském lese, guláš z václavek.

3 Daniela Daniela | E-mail | Web | 29. září 2013 v 22:28 | Reagovat

Recept na hubový pekáč sa šíri kozmickou rýchlosťou :-) Našla som ho včera, keď som hľadala inšpiráciu na úpravu bedly jedlej.
http://varecha.pravda.sk/recepty/hubovy-pekac/44838-recept.html
Ja som moje huby urobila na staromódny spôsob - s vajcami, z ďalších polievku a ostatné som dala sušiť do vianočnej kapustnice. Ktovie, či sa ešte túto jeseň do lesa dostanem a či ešte budú huby rásť.

4 Katka Katka | 30. září 2013 v 6:59 | Reagovat

[3]: My jsme zvládli všechno. I smaženici s vejci a polévku jsem uvařila na dnešek.
Kapustnica je zelňačka a do té se u vás dávají houby? To je ale ze syrového zelí nebo z kysaného? Já dělám z kysaného, prý maďarskou, s klobásou. a smetanou. A není to pro nás vánoční pokrm.

5 Daniela Daniela | E-mail | Web | 30. září 2013 v 7:11 | Reagovat

[4]:Na Slovensku sa varí desiatky rôznych kapustníc. Ja sama varievam niekoľko druhov. Vianočnú štedrovečernú kapustnicu varievam iba raz v roku. Áno, myslím na kapustnicu z kyslej kapusty - kysaného zelí, aby si tomu rozumela :-o (Ešte šťastie, že ja nemám problémy s češtinou a nemusím si to prekladať cez google translator, ktorý v prípadoch iných jazykov dosť často využívam).

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 30. září 2013 v 8:49 | Reagovat

Ajta, ajta....pekáček zní velmi libě! Asi půjdu na houby, už jsem doma tak je nás na to víc :)

7 Alis Alis | Web | 30. září 2013 v 15:38 | Reagovat

Ahoj Katy, právě jsi mi kápla do noty. Zrovna dneska mi přišel emeil s receptem na houbový pekáček a chci ho taky vyzkoušet. Moc Tě zdravím!

8 Katka Katka | 30. září 2013 v 20:05 | Reagovat

[7]: Jak píše Daniela -  šíří se to kosmickou rychlostí :)

[6]: A nevadí, že už jsou přemrzlý?

9 Hanka Hanka | E-mail | Web | 1. října 2013 v 22:47 | Reagovat

No, to jsem si dala, v noci číst o takových lahůdkách, Katko! Teď abych slupla aspoň kousek šunky nebo neusnu!!! ;-)

10 Jarmila* Jarmila* | Web | 2. října 2013 v 3:54 | Reagovat

Pekáček jsme chtěli vyzkoušet, ale nejsou houby.
Jednou přemrzlé houby se ještě dají jíst. Víckrát už ne, obsahují toxiny.

11 Katka Katka | 2. října 2013 v 20:09 | Reagovat

[9]: :D

[10]: No, právě. Já jedu v pátek s kamarádkou na její chatu, mělo to být na houby a ono to tak nepůjde.

12 Ježurka Ježurka | Web | 4. října 2013 v 17:35 | Reagovat

Škoda, že nemohu nic vyzkoušet. Houby nemám, ryby nejím a ani tu dýni nevlastním. Jen mohu konstatovat, že ten pekáček to musí být dobrůtka.

13 Kitty Kitty | 31. srpna 2014 v 8:20 | Reagovat

Jo dobrý, ale nemám zde ten obrázek. Nebo to zmizelo tak kosmicky rychle, že by prostě zbyl prázdnej plech? No, v komentářích je odkaz a nakonec - dělávám to taky, když mi někdo donese hříbky. A to je moc málo. Spíš si z terénu donesu žampiony já. Zrovna včera - celá RODINA žampionů přímo na cestě a další v pilehlé kukuřici. Byl zde oknař a byly z nich houbové karbanátky - samá chuť. Jen jsem do nic trochu víc přihnula pepře z kořenky. Chlapi to dali :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama