Co ti mám uvařit?

14. ledna 2014 v 20:03 | Katka |  Dobrou chuť!
Od jisté doby ve všední den nevařím. Necháváme si vozit obědy z vývařovny stejně jako naši zaměstnanci. Nikdo z naší rodiny z toho nemá radost, kromě mě.
Abych tu svoji zlovolnost odčinila, ptala jsem se dcery: co ti mám o víkendu uvařit? Myslela jsem, že si vybere osvědčené a trochu obehrané pokrmy jako svíčkovou, řízek, roštěnku.... Ale to ona ne-e Mrkající Naklusala s recepty, které chodí zároveň s novinami. Naštěstí bereme jen čtvrteční vydání.
Vařit vcelku umím. Když toho není příliš, tak mě to i baví. Ale co fakt neumím, to jsou minutky.

A co že si to ta E vybrala? No jasně:
- grilovaná krůtí prsa marinovaná v jogurtu s pita chlebem
- svíčková plněná kozím sýrem

"Nééé, vždyť víš, že minutky neumím. A svíčková je hrozně drahá. A pita chleba je taky drahej na to, že je to jen mouka, voda a sůl," snášela jsem argumenty proti.
Pak se mi to ale rozleželo, a protože jsem jí chtěla udělat radost, rozhodla jsem se to zkusit. Ale varovala jsem ji předem: "Počkej, ty budeš litovat..."

Grilovaná krůtí prsa marinovaná v jogurtu s pita chlebem
Maso si E naložila sama do marinády z bílého jogurtu, citronové šťávy i kůry, pepře a feferonky.
Na pita chleba jsem zadělala já. Je to opravdu jednoduché: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí, lžička soli a vody tolik, aby těsto bylo tuhé, nelepivé. Nechá se kynout 35 min v bochánku. Rozdělí se na 9 dílů, každý se má rukama roztáhnout do kulaté placky. Já to vyválela a to byl kámen úrazu. Placky byly příliš tenké, mooooc se v troubě nafoukly, byly hoooodně křupavé, ale jinak dobré.
Nemaje vnitřní gril, maso jsem opekla na pánvi. Na chuti mu to neubralo nic, ale jogurt se na pánev připaluje. Na grilu to bude mnohem lepší.
Doplnila jsem zeleninou - zelný salát + rajčátka a omáčkou (jogurt, majolka, sůl, pepř, kečup, feferonka)
Závěr? Moc dobré, ale příště to budeme dělat v létě na grilu.


Svíčková plněná kozím sýrem
Svíčková byla ne pravá, ale falešná. Tomu jsme přizpůsobily dobu, kdy jsme ji opepřenou a potřenou olejem nechaly odležet. Prořízla jsem kapsu, naplnila směsí čerstvého kozího sýra a feferonky, vložila snítku rozmarýnu.
Vše upravila jako steak. Ve výpeku jsem krátce na víně podusila malé cibulky a zapomněla zjemnit máslem. Opět v obavě, aby to nebylo moc krvavé a moc tvrdé jsem přehnala délku opékání a ....bylo to tvrdé. "Od čeho máme ostré nože a zuby?" pravila E a chválila, jak ten sýr krásně smrdí a ten pepř krásně voní....
No, mám se co učit.


Nejlepší bodování měla E, která připravila dezert.
Fondán s jahodovo-malinovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou
Bábovička je ze 2 žloutků a 2 vajec, trochy cukru, 6 g mouky a rozpuštěné 60 % čokolády a másla. Prostředek zůstává tekutý.



Už se hrozím - blíží se čtvrtek, zase přijdou noviny a v nich recepty. Na druhou stranu - jsou to takové dobrodružné kulinářské výpravy za poznáním. A ještě k tomu přijede druhá dcera, a ta je na takové experimenty dělaná. Takže bych možná mohla uhrát i volný víkend Mrkající
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Radka* Radka* | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 20:11 | Reagovat

Jsi odvážná školačka, na fotkách krmě vypadá lákavě. Mám všechny karty, ale vařit podle nich určitě nebudu, jestli to E. udělá radost, klidně ti je pošlu :-D

2 VendyW VendyW | 14. ledna 2014 v 20:17 | Reagovat

Pche, zhostila ses toho skvele. S E. Souhlasim, kozi syry mam moc rada i kdyz prave tak pekne smrdej. Me vareni a experimentovani bavi a do jogurtu dost casto nakladam. Namichavam si specialni indicke koreni do nej a je to mnamka.

3 Katka Katka | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 20:21 | Reagovat

[1]: Jí by to určitě radost udělalo a já to snad nějak vydržím :)

4 Katka Katka | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 20:21 | Reagovat

[2]: A děláš to na pávni? Připaluje se ti to?

5 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 20:42 | Reagovat

Beru to tak, že jste se holky sešly a kutily si, co vás nadchlo a výsledek udělal radost. Jaká byla odezva od jedlíka? Zase mlčení? Ale asi ti udělal radost váš společný jásot. To se hodně počítá.
Bude zase čtvrtek, další recepty. Ať se tentokrát ukáže druhá kuchařka. Udělejte si z toho sport. Vidíte, že to dokážete :-))

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 21:42 | Reagovat

Tak to si E nevybrala špatně. Vypadá to luxusně. Mohla bys vařit v Grandu.Ten pita chléb vidím poprvé.Kde by se taky u nás na vsi vzal, že?

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 21:43 | Reagovat

Tak to si E nevybrala špatně. Vypadá to luxusně. Mohla bys vařit v Grandu.Ten pita chléb vidím poprvé.Kde by se taky u nás na vsi vzal, že?

8 Jarmila* Jarmila* | Web | 14. ledna 2014 v 22:05 | Reagovat

Teda, holky, vy si vyvařujete. :-D
První, co bych asi vynechala, by byl kozí sýr. Nikdy jsem ho nejedla, ale jestli smdrdí, tak to ani nechci zkoušet.
Katko, přeji hodně zdaru při dalších receptech. :-)

9 Fredy Kruger Fredy Kruger | 14. ledna 2014 v 22:46 | Reagovat

Rozčilena je Blaschkowa  bába :
" Nádobí všechno kdos poschovával !
Kde kastrol ??"

... " Z něj v chlívku jí prasnice !"

" Kde pánev ??"

" Z ní klovají slepice !"
.... křičejí  na peci ležící děti

" Může mi někdo z vás pověděti,
v čem oběd dnes pro vás uvařím ??"

" Počkej , až nohy si napařím ! "
hovoří děda nenuceně ...

" Zdalipaks´ rozmotal onuce ??"  

" Ne " !

Vykřik´ děd  silně ... a překvapeně :
" Však kýbl tu bábo máš k dispozici !"

" Já vám dám ! děd , že je na palici ??!"
řve babka , z pece  shazujíc děti :

" Sem s vodou  a hybaj  zatápěti !!
.... havěť ! ... vám ležení nesvědčí !

... hlavu !  kdo z vás má největší ??
s čepicí doběhne kdo ??  Pepa !
Pro brambory  mazej do sklepa !

... vy škrábejte !  potvory mlsné !!"

... žena hovoří drsně,
však ve skutečnosti, - aniž kdo tuší
pod slupkou  hrubosti  dobrou má duši !

10 mengano mengano | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 6:18 | Reagovat

Pita chleba miluju. Mohla bych ho ke všemu. Jen mě jaksi nikdy nenapadlo si ho upéct:)

11 Dana Dana | E-mail | 15. ledna 2014 v 7:10 | Reagovat

Vypadá to nádherně ajistě je to MŃAM...
Můžeš být ráda, že holčičky spolupracujou...

12 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:41 | Reagovat

[5]: Vystihla jsi podstatu akce:)

13 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:42 | Reagovat

[6]: To by si hosti dali. Jednou dobré, podruhé podrážky :D :D Jak vidíš, pita chleba máme i na vsi....když si ho uděláme :)

14 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:43 | Reagovat

[8]: Nikdy neříkej nidky, Jarmilo ;) Nevíš, co se může stát. Pro jistotu buď připravena. Smrdíííí :) Ale krásně, říká E ;)

15 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:44 | Reagovat

[9]: Ha! Koukáš nám do kuchyně!!! Důkazem je poslední verš ;)

16 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:44 | Reagovat

[10]: Tak to zkus. Je to jednoduché. Jen to samotné pečení jsem nezvládla.

17 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 7:45 | Reagovat

[11]: To si piš, že jsem ráda a užívám si to:)

18 Jarka Jarka | Web | 15. ledna 2014 v 8:45 | Reagovat

Obědy z vývařovny bych brala všemi deseti, to každodenní vymýšlení co dát do hrnce mě vážně nebaví a když se zeptám co bych měla uvařit, dostanu vždycky odpověď - mě je to jedno. Eliška vybrala moc dobře, hned bych ochutnala i když s tím kozím sýrem, si nejsem jistá. Zato o dezertu na závěr, nemám pochyb. Mňam!

19 Daniela Daniela | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 9:31 | Reagovat

Katka, nepodviedla si  nás? Veď tie jedlá na tanieroch vyzerajú ako z nóbl reštaurácie :-) Z pita placiek vznikli aké pampúšiky, ale mne sa to páči. Ešte som to nikdy doma neskúšala. Musím si tento tvoj článok dobre zapamätať. Ani u mňa nie je varenie No. 1 :-(

20 Daniela Daniela | 15. ledna 2014 v 9:34 | Reagovat

Ešte som na niečo zabudla. Minútky varím na rozdiel od teba rada,lebo je to naozaj rýchle varenie. Už viackrát som hovorila mojím synom, že nechápem, ako som mohla kedysi stráviť polovicu víkendu v kuchyni. Teraz začínam varievať o jedenástej, či o pol dvanástej :-) A naposledy už len to, že recepty s kozím syrom - nééééé. Ten nemusím :-(

21 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 15. ledna 2014 v 10:06 | Reagovat

Všechno to vypadá k nakousnutí, moc dobře. U nás se vaří spíš klasika, kvůli dědovi, který odmítá jakoukoliv novinku, včetně hranolek, pizzy a pod. Ale tyhle experimenty by mě fakt bavily.

22 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 12:15 | Reagovat

[13]:Pita chleba budu zkoušet. Recept jsem si uložila a udělám ho zítra. V pátek jedu do Brna pro výsledky krve a na EKG, tak vezmu děckám na ochutnání.

23 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 12:57 | Reagovat

[22]: Nevím, Jitko, jak uspěješ. On spíš nemá chuť žádnou. Obyč. placky vhodné k čemukoliv. A jsem zvědavá, jak se ti povede upéct. Já ho měla moc tvrdý. Špatně mi peče trouba a než zrůžověl, bylo to křupavé.
Tady je recept a halvně fotka, jak má vypadat.
http://www.recepty.cz/recept/pita-chleb-152689

24 Hanka Hanka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 13:23 | Reagovat

Jsi borec, Katko, poprala ses s neznámými recepty naprosto dokonale! Všechno vypadá velice lákavě a pita chléb se mi moc líbí takhle nafouknutý. Ještě jsem ho nikdy nezkoušela, což hodlám brzy napravit. Díky za inspiraci.
Já vařím každý den pro sebe a pro mamku, ale děláme si většinou lehká zeleninová jídla. Přítel se stravuje v zaměstnání. V sobotu a v neděli vařím  klasiku, přítel nemá experimenty rád. Rozšoupnu se jen když mají přijít mladí.
Tak hezké dny a hodně zdaru u kuchyňské linky! ;-) :-) Hanka

25 Dáša Dáša | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 13:40 | Reagovat

Dcera je rozená kuchařka, má fantazii a dokáže si představit, jak bude jídlo chutnat.A hlavně vaří s radostí. I mistr kuchař se někdy utne.
Mńam, určitě by mi chutnaly všechny chody. Kozí sýr na rozdíl od mnoha lidí miluju už mnoho let.
Myslím, že předplatné časopisu Apetit by bylo vhodným dárkem. Naše holky ho dostávají každý rok na Vánoce, ale může to být dárek k narozeninám nebo k svátku.
Všechny chody jsou exkluzivně naservírovány.
Káti, přeji Ti hodně radosti!

26 Dáša Dáša | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 13:43 | Reagovat

[23]:Moje kamarádka Řekyně peče také pity.
Nejraději mám na jaře plněné mladými kopřivami, mňam!

27 pavel pavel | Web | 15. ledna 2014 v 14:39 | Reagovat

Ten chleba se mi líbí už i vzhledem, ale s tím jídlem z vývařovny bys mne opravdu nepotěšila.
Možná už vím, proč to doma u vás není tak pohodové. Není to právě kvůli tomu jídlu z vývařovny?

28 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 15:02 | Reagovat

[23]:Je zajímavé, že jsem si ho křupavý představovala.Takže když bude křupat mně to vadit nebude.

29 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 15:06 | Reagovat

[26]:Dáši a jak tedy má správně vypadat a ty kopřivy se přimíchají do těsta, nebo se to plní jako koláče? Nevím vůbec jak to chutná.Udělám to napoprvé raději z poloviční dávky, kdyby to nebylo k jídlu, tak abych s tím slepice nezahltila.;)

30 děda tik tak děda tik tak | Web | 15. ledna 2014 v 15:07 | Reagovat

Hned jak jsem uviděl Katko nadpis článku, tak jsem to chápal jako nabídku s pozváním na něco dobrého. No je to trochu jinak, ale to nevadí, i tak jsi dala dobrý návod na něco nového.

31 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 15:11 | Reagovat

[23]:Tak jsem se byla podívat na ten recept, ale abych pravdu řekla, ten tvůj pita chleba se mně líbí víc. Tam vypadá jako obyčejné placky. Tobě asi víc nakynul.

32 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 17:10 | Reagovat

Nejvíc ze všeho se mi líbí ten pita chleba! Parádní! :-)

33 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:44 | Reagovat

[27]: S vaření a obědy z vývařovny je to, Pavle přesně naopak :D

34 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:45 | Reagovat

[24]: Lehká zeleninová jídla mám taky ráda, ale denně to nejde :) Ještě tak kdyby mi to někdo vařil já bych vděčností jedla :D

35 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:46 | Reagovat

[31]: Já myslím, že se to hlavně má péct rychle.

36 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:46 | Reagovat

[30]: Řekni, kdy přijedeš a co ti mám uvařit a můžeš být mým hostem :D Však to nemáš daleko.

37 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:47 | Reagovat

[25]: TO je dobrý nápad s tím Apetitem. Dcera si ho někdy kupuje.

38 Katka Katka | 15. ledna 2014 v 17:48 | Reagovat

[32]: Mně taky :) Já ho mám nejraději třeba s mexickými fazolemi.

39 Hanka Hanka | E-mail | Web | 15. ledna 2014 v 18:24 | Reagovat

[34]: Však my to prokládáme masem a občas i něčím z mouky, Katko. ;-)

40 Helena Helena | Web | 15. ledna 2014 v 19:21 | Reagovat

Katko jsi dobrá,pita chléb určitě vyzkouším,vypadá to parádně.Už si píšu recept.Ostatní papáníčko vypadá exkluzívněa dezert - ten vypadá velmi lákavě.

41 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 16. ledna 2014 v 14:38 | Reagovat

Být tebou, nikoho se neptám a uvařím něco podle sebe.

42 ajka ajka | 17. ledna 2014 v 1:04 | Reagovat

Dezert bych si dala.... prsíčka též ....mám radši arabský chleba, no jo, taky drahej:-))) jen tu plněnou svíčkovou nemusím:-)))
Ajka

43 Vendy Vendy | Web | 17. ledna 2014 v 22:26 | Reagovat

To je naprosto úžasný! S receptem ses poprala jak se dalo, něco jsi udělala po svém (pita chleby budeš příště určitě jen natahovat prsty, ne válečkem, a podle fotky byly opravdu vypečené do zlatova), s opékaným masem jsi mě navnadila a udělala chutě.
A ta bábovička se zmrzlinou a ovocnou omáčkou, hmmm... mňam mňam. :-)
Nových receptů se nelekejme a na množství nehleďme! :D

44 Vendy Vendy | 20. ledna 2014 v 10:29 | Reagovat

[27]:Pavle, jídla z vývařovny dnes nejsou vůbec špatná. A oni to nemůžou flákat, protože je více rozvážkových společností a kdyby vařili blafy, riskují, že přijdou o zákazníky, protože ti mohou kdykoliv změnit dodavatele.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama